2022-06-27

Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca

Pyszna, kremowa i aromatyczna pasta z pieczonych bakłażanów oraz orzechów nerkowca. Jest idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych warzyw, serów, mięs oraz wytrawnych naleśników. 
Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca
Potrzebne składniki

- 2 bakłażany*
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
* Do przygotowania pasty użyłam bakłażanów Tsakoniki - smacznej, biało - fioletowej odmiany.
Przygotowanie
KROK 1. Bakłażany kroimy wzdłuż na grube plastry, nacinamy delikatnie miąższ (w kratkę), posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.

KROK 2. Osuszone bakłażany smarujemy delikatnie oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia i ściągamy skórkę. 

KROK 3. Orzechy nerkowca miksujemy z oliwą z oliwek na gładką masę, dodajemy upieczony miąższ z bakłażanów, sok z cytryny, ząbek czosnku i ponownie miksujemy. Pastę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca
Pastę przed podaniem polewamy oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki. 

Świetnym dodatkiem są także oliwki oraz suszone pomidory.

Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca

26 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący pomysł, taki lekko egzotyczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie nas zachwyciło smakiem :) Pasta jest naprawdę pyszna i pożywna. Jest idealna jako smarowidło do pieczywa :)

      Usuń
  3. Bez oliwek byłaby idealna, nie lubię ich.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować przepis 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! :) Lekko ciepła jest jeszcze smaczniejsza :)

      Usuń
  5. Lubię tego typu pasty,choć pasty z bakłażanów jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Bakłażany z nerkowcami tworzą bardzo zgrane połączenie. Polecam też klasyczny duet bakłażanów z pastą tahini :)

      Usuń
  6. Ciekawe połączenie składników, muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja uwielbiam takie pasty - ta musi mieć bardzo nietuzinkowy smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda mega apetycznie. Ślinka, aż cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale to przepysznie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bakłażany wciąż jeszcze oswajam, więc chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie smarowidła, muszę spróbować Twój przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze takiej pasty nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To musi być bardzo smaczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam :) Skradło serca moich kubków smakowych :)

      Usuń