12 czerwca 2022

Clafoutis z borówkami i czereśniami

Clafoutis (czyt. klafuti) to pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu francuski deser, pochodzący z regionu Limousin. Receptura ciasta jest podobna do naleśnikowego. Po upieczeniu ciasto ma delikatną konsystencję, przypominającą gęsty budyń, w którym zatopione są owoce. Możemy przygotować go z rozmaitymi owocami oraz zapiekać w różnej wielkości formach. Clafoutis pysznie smakuje na ciepło, podany z gałką lodów oraz zimno jako lekki deser na upalne dni.

Clafoutis z borówkami i czereśniami
Potrzebne składniki

OWOCE
- 150 g czereśni
- 350 g borówek

CIASTO
- 250 ml mleka
- 140 g mąki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g masła
- szczypta soli

DODATKI
- cukier puder (do posypania)
FORMA: Do wypieku użyłam dwóch żaroodpornych form o wymiarach 22,5 x 13 x 4,5 cm 
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki lub energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i ponownie mieszamy.

KROK 2. Formy smarujemy masłem i układamy w nich umyte i osuszone owoce (czereśnie drylujemy). Owoce zalewamy przygotowanym ciastem. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 35 minut. 
Clafoutis z borówkami i czereśniami

Clafoutis możemy podawać na ciepło lub zimno.

Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się także wiśnie oraz owoce leśne.

Clafoutis z borówkami i czereśniami

Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Świetnie smakuje z dodatkiem gałki lodów.

Clafoutis z borówkami i czereśniami

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z borowkami - wygląda przepysznie- notuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham słodkości z borówkami :) Polecam gorąco!

      Usuń
  2. Kocham takie desery, ten wydaje się obłędny i chyba chcę go zrobić już jutro ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! :) To zupełnie inne doświadczenie deserowe - trochę połączenie naleśników z budyniem i owocami. We Francji jest to jeden z podstawowych deserów. Do wypieku można użyć także mniejszych foremek i podawać clafoufis jak ciepłą babeczkę :)

      Usuń
  3. Ooo wow, wypróbuję :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujący pomysł Kasiu. Kiedyś próbowałam zrobić ten deser i wyszło mi bardziej coś jakby delikatny biszkopcik z owocami. Muszę wypróbować Twój pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to ciekawe :) A jakie składniki użyłaś do przygotowania ciasta? Delikatny biszkopcik z owocami to też niebo dla podniebienia. Mi klasyczne clafoutis zawsze przypomina gęsty budyń połączony z naleśnikiem ;) Chętnie spróbuję też innego połączenia :)

      Usuń
  5. O mniam zjadłabym takie ciacho już teraz. :) Uwielbiam z borówkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week-end!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam tego deseru. Ale mi smaku narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  8. OMG wygląda absoulutnie przepięknie i to połączenie owocowe- bajka

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto o konsystencji budyniu w połączeniu z owocami musi świetnie smakować. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń