13 stycznia 2022

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Pyszne, kruche ciasteczka z suszoną żurawiną, kawałkami mlecznej czekolady oraz nutą cytryny. Rozpieszczą kubki smakowe wszystkich małych oraz dużych smakoszy. Są szybkie i proste w przygotowaniu, delikatne oraz mięciutkie w środku. Do ich wypieku idealnie sprawdzi się uniwersalna Mąka Szymanowska z Polskich Młynów. Gorąco polecam! :)
Ciasteczka z żurawiną i czekoladą
Potrzebne składniki

- 230 g mąki pszennej Szymanowskiej typ 480
- 160 g drobnego cukru
- 120 g masła
- 2 małe jajka
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 70 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka aromatyzowanej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
KROK 1. Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy kolejno jajka oraz mleko i dokładnie łączymy wszystkie składniki (możemy użyć miksera)

KROK 2. Do powstałej masy dodajemy skórkę cytrynową oraz dosypujemy partiami mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Masę wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.

KROK 3. Po tym czasie formujemy z masy w dłoniach kulki, które delikatnie spłaszczmy (najlepiej robić to lekko zwilżonymi dłońmi). Porcje uformowanej masy układamy (z zachowaniem odstępów) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 12 - 13 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu odstawiamy je na chwilę do stężenia.
Ciasteczka z żurawiną i czekoladą
Ciasteczka z żurawiną i czekoladą to pyszna przekąska w ciągu dnia. Są doskonałe jako dodatek do kawy, herbaty lub ciepłego kakao. Do ich wypieku użyłam Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów. Bardzo lubię tą mąkę, bo jest uniwersalna i zawsze sprawdza się w moich wypiekach. Dzięki niej ciasteczka są mięciutkie i idealnie puszyste w środku. Mąki Szymanowskiej używam także do wypieku słodkich i wytrawnych ciast oraz naleśników, które zawsze wychodzą idealnie - są elastyczne i doskonałe do zawijania. Szymanowską lubię także za praktyczne opakowanie, na którym jest miarka podzielona na gramy oraz szklanki.
mąka Szymanowska

Wiecie, że produkty Polskich Młynów możecie kupić na Allegro?

Szybkie, łatwe i bezpieczne zakupy z dostawą prosto do domu to idealne rozwiązanie dla wszystkich ceniących sprawdzone,  polskie i dobrej jakości produkty. 

PRZECHOWYWANIE: Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub dużym słoju. 

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

24 komentarze:

  1. Jakoś się nie mogę zabrać do przygotowania ciasteczek, a Twoje mają rewelacyjne składniki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego pyszne :D Szybko też znikają ;)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie smaków: kwaśnego i słodkiego to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany! Ale boskie! Chętnie bym dzisiaj zjadła, ale robię sobie dzisiaj dzień tylko warzywno- owocowy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o łał! wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste do zrobienia i naprawdę pyszne ciastka. Dzieciom bardzo smakowały. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały :)
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Smakowite te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń