2022-01-08

Zielony makaron z kurczakiem i szpinakiem

Banalnie proste, pyszne i pożywne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Uwielbiam makaron z algami morskimi, które zawierają mnóstwo cennych i łatwo przyswajalnych przez organizm mikroelementów. Jest pyszny, zdrowy i ma piękny kolor. Dzisiaj przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem baby i suszonymi pomidorami w sosie śmietankowym. To połączenie rozpieści wszystkie kubki smakowe :)
Makaron z agami morskimi z kurczakiem i szpinakiem
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 200 g makaronu z algami morskimi
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g szpinaku baby
- 10 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka masła
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękły oraz oddały nadmiar soli*, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki. 

* Jeśli używamy pomidorów z oleju, to nie zalewamy ich wcześniej wrzątkiem. Olej z takich pomidorów możemy także wykorzystać do przygotowania dania. 

KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oleju. Do kurczaka dodajmy łyżkę masła oraz szpinak. Gdy ten zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i kawałki suszonych pomidorów. Wszystko zalewamy śmietanką, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i dusimy przez chwilę. 

KROK 3. Makaron odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Danie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy na talerze. 

Makaron z agami morskimi z kurczakiem i szpinakiem

Makaron z agami morskimi z kurczakiem i szpinakiem

24 komentarze:

  1. Kasiu u Ciebie jak zawsze smacznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)
      Miłego dnia! :*

      Usuń
    2. Rzeczywiście wygląda obłędnie. Jeszcze nie jadłam takiego makaronu. Danie zapowiada się smakowicie:)

      Usuń
  2. moja mama dzis robiła makaron, ciekawe czy by też taki z algami mogła zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak! :D
      Polecam gorąco - dla smaku oraz zdrowia :)

      Usuń
  3. Takiego makaronu nie próbowałam, ale algi jednak wolę w kosmetykach;). Sam przepis chętnie wypróbuję z innym makaronem:). Myślę, że też mi posmakuje :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama średnio lubię czystą spirulinę, ale ten makaron jest naprawdę pyszny. Polecam gorąco polskie, rzemieślnicze makarony od Bartolini Pasta :)

      Usuń
  4. Bardzo intrygujące danie, na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam makaronu w takiej postaci, ale chętnie bym spróbowała :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron plus algi to dla mnie nowość. Zaintrygowałaś mnie, przyznam. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco ten makaron - dla smaku i zdrowia. Polskie, rzemieślnicze makarony od Bartolini Pasta. To jeden z moich ulubionych makaronów. Jest pyszny i ma piękny kolor. Można z nim stworzyć proste, ale bardzo efektowne dania :)

      Usuń
  7. Algi, muszę poczytać co to za stworzonko a może roślinka - nie słyszałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirulina to zielono - niebieskie algi morskie rosnące w ciepłych wodach jezior Afryki oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Są bardzo zdrowe. W 70 % składają się z białka. Są bogate w witaminy A, B, C, D, E, K i wiele składników mineralnych. Polecam gorąco! :)

      Usuń
  8. Makaronu z algami jeszcze nie próbowałam, chociaż świetnie komponuje się ze szpinakiem. Danie proste i jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń