2021-01-09

Dorsz na cytrynowym risotto

Witajcie w Nowym Roku! :) Dzisiaj na obiad polecam polędwicę z dorsza na cytrynowym risotto z dodatkiem szafranu oraz kurkumy. Pyszny i aromatyczny, lekko kwaskowy ryż idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby. 

cytrynowe risotto
Potrzebne składniki

RISOTTO
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- 700 ml bulionu
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta nitek szafranu
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- pieprz biały
- sól do smaku

DORSZ
- 360 g polędwicy z dorsza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- plastry cytryny
- świeży koperek

Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu i kurkumę, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy sok i skórkę cytrynową. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i białym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. 

KROK 2. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Oliwę z oliwek łączymy z solą, pieprzem i rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku. Oczyszczoną i osuszoną na ręczniku papierowym polędwicę z dorsza dzielimy na pół, obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby układamy plaster cytryny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 minut (pieczenie góra - dół). 
dorsz pieczony
KROK 3. Gotowe risotto wykładamy na talerze, na nim układamy polędwicę z dorsza i podjemy z plastrem cytryny oraz świeżym koperkiem.

 dorsz na cytrynowym risotto

25 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda! :)

    https://profashionworld.blogspot.com/2020/12/zimowa-stylizacja.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dorsza. Zjadłabym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahhh, cóż za wspaniałe danie! <3 Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak się składa, że mam dorsza w zamrażalniku! Wyciągam i działam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda to danie :-) ja ryby uwielbiam w każdym wydaniu i często wykorzystuję je w mojej kuchni. Jednak nie pamiętam, żebym przygotowywała j w wersji z ryżem. Zachęciłaś mnie do wypróbowania. Ciekawe czy trafi w gusta mojej rodziny. Na pewno skorzystam z przepisu i nie mogę się doczekać efektu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Ja zwykle ryby serwuję z ryżem lub strączkami, ale lubię je też w towarzystwie ziemniaków.

      Usuń
  6. Danie wygląda pysznie, a ten żółty kolor obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oooo, i kolejna świetna propozycja na danie rybne <3

    OdpowiedzUsuń