2020-10-14

Kompot żurawinowo - jabłkowy

Pyszny i zdrowy kompot z żurawiną, która wzmacnia odporność, zapobiega rozwojowi infekcji, świetnie wpływa na pracę nerek, posiada sporą dawkę błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, miedzi oraz wapnia. Smaku dodają słodkie jabłka, nuta cynamonu oraz goździków. Kompot podawany na ciepło delikatnie rozgrzewa, a w wersji schłodzonej orzeźwia i cudownie gasi pragnienie.
kompot żurawinowo - jabłkowy
Potrzebne składniki

- 1,5 litra wody
- 300 g świeżej żurawiny
- 3 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- 2 łyżki cukru brązowego lub erytrytolu (w wersji light)
- 2 łyżki miodu malinowego

Przygotowanie
Jabłka i żurawinę dokładnie myjemy. Jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce wrzucamy do gotującej się wody wraz z cynamonem, goździkami oraz sokiem cytrynowym i gotujemy przez około 30 minut, aż owoce dobrze zmiękną. Kompot dosładzamy brązowym cukrem lub jego bezkaloryczną wersją i przecedzamy przez sito o drobnych oczkach. Aby miód nie stracił swoich właściwości zdrowotnych, dodajemy go dopiero, gdy kompot ostygnie (temperatura około 35 stopni C). 

* Kompot możemy posłodzić samym miodem lub tylko cukrem. Możemy użyć także słodziła w wersji light - erytrytolu, ksylitolu lub stewii.

kompot żurawinowo - jabłkowy

Kompot podajemy na ciepło lub delikatnie schłodzony.

Kompot żurawinowo - jabłkowy

16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam takie smaki, jesienią są niezastąpione :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ on musi wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego kompotu z żurawiną jeszcze nie próbowałam. Na jesień idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam!
      Podawany na ciepło, z większą ilością goździków, cynamonu i dodatkiem świeżego imbiru - cudownie rozgrzewa! :)

      Usuń
  4. Ale ładnie się prezentuje i pewnie też pysznie smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń