2020-10-17

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je, bo zawsze przypominają mi niesamowite smaki dzieciństwa. Wolę je jeść niż lepić, ale czego się nie robi dla prawdziwego domowego smaku! :D Jeśli nudzicie się w te pochmurne dni - lepcie pierogi! :D Lepienie to świetna zabawa, w którą możemy zaangażować także dzieci. Lepienie uczy cierpliwości, jest także doskonałym sposobem na rozwój zdolności manualnych. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z wyrazistym farszem, przygotowane z ciasta bez dodatku jajka, które jest delikatne i elastyczne oraz zdecydowanie ułatwi nam lepienie. 
pierogi ruskie
Potzebne składniki

CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 280 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli

FARSZ
- 500 g ziemniaków
- 500 g białego twarogu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy ją na maśle. Do ostudzonych ziemniaków kruszymy biały twaróg, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz* do smaku i dokładnie mieszamy.  

* Lubię wyraziste w smaku i mocno pieprzne pierogi, ale możemy dodać mniej pieprzu - według upodobań smakowych.
KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą* wodę, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego mniejsze, okrągłe placki za pomocą np. szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy lnianą ściereczką. 

* Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 - 3 minuty aż delikatnie ostygnie.

KROK 3. Na środek każdego placka nakładamy solidną porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
lepienie pierogów
KROK 4. Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.

Pierogi ruskie podajemy z ulubioną okrasą. Ja najbardziej lubię te otulone zeszkloną na maśle cebulką i kleksem kwaśnej śmietany. Niebo! Pierogi love <3 
pierogi ruskie

Życzę smacznego! :)

16 komentarzy:

  1. Też kocham te smaki. Mnie praca z takim ciastem uspokaja, ale dopiero odkąd maszyna za mnie wałkuje i tnie ;) Takiego ciasta do pierogów nie próbowałam, ale faktycznie, ciasto z wrzątkiem zawsze jest przyjemnie elastyczne. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Woda powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca. Ciasto wtedy jest naprawdę wdzięczne :D

      Usuń
  2. O tak, pierogi ruskie nigdy się nie znudzą :) też robię ciasto z gorącą wodą, bez jajka, takie najbardziej lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham ruskie pierogi, jejku jakiego mi narobiłaś smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, tylko kurczaczki z robieniem mi nie podrodze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ten etap też lubię najmniej. Mistrzem lepienia nie jestem, ale nawet takie domowe "platfusy" są pyszne i o niebo lepsze od tych sklepowych :D

      Usuń
  5. Ja dopiero niedawno polubiłam pierogi ruskie i teraz to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na każdego przyjdzie pora z ruskimi :D Ja uwielbiam od dziecka, choć nie potrafię robić tak idealnych jak moja Babcia. Staram się jednak za każdym razem jej dorównać. Praktyka czyni mistrza ;)

      Usuń
  6. Mogłabym śmiało zostać twoja żona xd, ze względu na twoją kuchnię, ponieważ trafisz niemal za każdym razem w mój gust . Kocham pierogi ruskie. Robie czasami sama ale moje nie są tak ładne jak twoje .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :D Ja też mistrzem lepienia nie jestem, ale te domowe zawsze smakują najlepiej :)
      Serdecznie pozdrawiam :D

      Usuń