2020-10-20

Czekoladowe ciasto z cukinii (fit)

Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii w polewie z czekolady proteinowej. To słodka przekąska, która dostarczy mnóstwo pozytywnej energii oraz rozpieści zmysły smakiem i delikatnością. Ciasto jest bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu.
czekoladowe ciasto z cukinii (fit)
Potrzebne składniki

CIASTO
- 550 g cukinii
- 180 g cukru pudru (z erytrytolu)
- 1,5  szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 0,5 szklanki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ziarenka z połowy laski wanilii

POLEWA
- 100 g czekolady proteinowej*
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek mleka
* Użyłam czekolady mlecznej ALLNUTRITION PROTEIN CHOCOLATE
Przygotowanie
KROK 1. CIASTO. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10 minut. Obie mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Cukier puder z erytrytolu* ubijamy z jajkami za pomocą miksera, następnie dodajemy olej, ziarenka wanilii oraz suche składniki z miski. Miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Cukinię odciskamy delikatnie z nadmiaru soku, dodajemy do masy i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi C na około 55 - 60 minut (do suchego patyczka)**. Upieczone ciasto studzimy na kratce.

* Erytrytol w kryształkach zmielimy na cukier puder w młynku do kawy.

** Jeśli patyczek po tym czasie byłby mokry, przykryjmy wierzch ciasta folią aluminiową, aby ciasto się nie przypaliło i dopieczmy je w niskiej temperaturze. 
KROK 2. POLEWA. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzone ciasto i odstawiamy do stężenia. 
ciasto z cukinii

Polewę przygotowałam z czekolady mlecznej z dodatkiem białka:

ALLNUTRITION PROTEIN CHOCOLATE Milk Flavour

ciasto z cukinii

Gorąco polecam Wam to ciasto! 

Jest naprawdę przepyszne i mocno czekoladowe! 

najlepsze ciasto z cukinii

36 komentarzy:

  1. A mozna ksylitol zamiast etytrolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Ksylitol jest słodszy od erytrolu, więc dodałabym go odrobinę mniej :)

      Usuń
  2. To jest zdecydowanie pyszne!.
    Po jego wypełnionym czekoladą wyglądzie to ciasto zuchinni jest pyszne i zdrowe.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim składem bez żadnych wyrzutów można zjeść dwa kawałki ciacha do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. So delicious and yummy taste.
    Love

    You are welcome to visit my blog: www.RedBangali.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie :) lubię takie ciasta fit na bazie warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto Kasiu. Bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta z cukinii jeszcze nie jadłam, ale wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto dla mnie, wiem co jutro będę robić ;)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto jest dla mnie kompletnym zaskoczeniem :) Muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie zjadłabym takie ciasto :D Wygląda bardzo smacznie :D
    Chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam i przepadłam! To ciasto jest obłędne! Czekoladę proteinową zastąpiłam tą z Biedronki bez cukru. :) Wyszło przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      To jedno z moich ulubionych ciast, które mogę jeść bez wyrzutów sumienia ;)

      Usuń
  12. Ale pychota! Jedno z naszych ulubionych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jestem wielką fanką czekoladowych ciast ale to wygląda tak smakowicie, że bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Cukinia i czekolada to bardzo zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń