2016-02-24

Brownie mocno orzechowe

To jedno z moich ulubionych ciast i prawdziwa moc czekoladowo - orzechowej przyjemności :D Każdy kawałek świetnie poprawia humor i sprawia, że czujemy się lepiej. Ach ta cudowna czekolada! ;) W tej wersji dodatkowo rozpieszcza nas mocno orzechowa nuta. Połączenie idealne - szczególnie na pochmurne dni :)
Brownie mocno orzechowe
Potrzebne składniki

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100 g)
- 200 g masła
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 30 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g siekanych orzechów włoskich
- 1 duża łyżka masła orzechowego
- ziarenka wanilii

Przygotowanie
KROK 1. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy mąkę, zmielone orzechy, masło orzechowe, ziarenka wanilii oraz ostudzone masło i czekoladę - wszystko ponownie miksujemy.

KROK 3. Na sam koniec do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Brownie mocno orzechowe
Ciasto po upieczeniu odstawiamy na kilka godzin do całkowitego wystudzenia i odpowiedniego stężenia, a następnie możemy przystąpić do krojenia. Środek jest wilgotny i gliniasty, a wierzch delikatny i kruchy.
ciasto brownie

35 komentarzy:

  1. Ta skorupka jest obłędna! :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego patrzenia już moje ślinianki zaczęły pracować :) Bardzo apetyczne. Maluszek na pewno będzie miał słodkie życie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi ostatnio brakuje czegoś do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Polecam zatem brownie - do kawki pasuje idealnie :)

      Usuń
  4. Ależ to ciacho wygląda cudownie :) Jak malowane!

    Zapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie..wygląda genialnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż żałuję że jestem na diecie :) wygląda super :) trafiłam do Ciebie ze smakera i widzę mnóstwo fajnych przepisów :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Mały kawałeczek nie zaszkodzi - przed treningiem doda mnóstwo energii :D Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Jak duża foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie piekłam w blaszce o wymiarach 30 cm X 25 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję ☺

      Usuń
  8. Skorupka cudna. Skład ciasta boski. Nic, tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Miłość od pierwszego wejrzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędne! I ta skorupka..wow :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda, napewno je zrobię :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i smacznie polecam :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  12. wspaniale mocno czekoladowe ciacho... mam ostatnio ciągle apetyt na takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ah ten kruchy wierzch - poezja <3

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawy pomysł na wersję orzechową :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Już kocham to ciacho od pierwszego zerknięcia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj też piekłam wg Twojego przepisu, ale nie zrobiła się taka fajna skorupka :( No i 20 minut przy moim piekarniku to za mało.. Musiałam potrzymać dłużej nawet z 10 min :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie brownie przez 20 minut w 200 stopniach powinno być wystarczające. Piekarnik musi być dobrze rozgrzany i ustawiony na grzanie góra - dół.
      Skorupka po tym czasie powinna być już odpowiednia, ale wszystko też zależy od piekarnika...

      Usuń