Propozycja na delikatne i smakowite kotlety z ryżu jaśminowego, które będą świetnym rozwiązaniem na bezmięsny i pożywny obiad. Kotlety doskonale komponują się z sosem czosnkowym lub świeżą surówką. Danie przeznaczone także dla osób nie tolerujących glutenu.
Potrzebne składniki
- 100 g ryżu jaśminowego (użyłam Uncle Ben's)
- 1 litr bulionu
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- mały pęczek natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- plaster masła
- 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
PANIERKA
- bułka tarta bezglutenowa
* Osoby nie będące na diecie bezglutenowej śmiało mogą użyć zwykłej bułki tartej.
Przygotowanie
KROK 1. Ryż jaśminowy wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem rozmarynu. Gotujemy go około 10 minut na małym ogniu, odcedzamy i studzimy.
KROK 2. Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na maśle i dodajemy ją do ryżu wraz z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, kurkumą i bułką tartą (dodajemy około 3 łyżek, ale najlepiej zobaczyć czy masa nie jest zbyt rzadka) - dokładnie mieszamy. Masę ryżową doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
KROK 3. Kotlety jaśminowe smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po smażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
O mamuniu, z ryżu jaśminowego musiały być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam, bo mają piekny aromat. Uwielbiam ryż jaśminowy, a w tych kotletach sprawdza się świetnie :)
UsuńMuszę przyznać, że ryż jaśminowy to dla mnie zupełnie nowość. Nigdy nie miałam okazji go spróbować. Być może dzięki Tobie to się zmieni :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam, bo jest niezwykle delikatny i ma piękny aromat :) Sam także świetnie smakuje. Warto przed gotowaniem wymoczyć go przez około 30 minut w zimnej wodzie - wtedy uzyskamy długie ziarna :) Pozdrawiam :*
UsuńKlikam i klikam w poszukiwaniu przepisu na bezmięsny obiad. Trafiam do Ciebie. Nazwa przepisu przyciąga jak magnes ;) Receptura na te kotleciki już zaanektowana i wpisana jako "do zrobienia" ;) Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mogłam Cię kulinarnie zainspirować :) Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńNie miałam okazji próbować ryżu jaśminowego. Totleciki wyglądają pysznie. Bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam do spróbowania ryżu jaśminowego - można się w nim zakochać :) Już podczas gotowania czuć różnicę - pięknie pachnie :D
UsuńPlacki wyglądają wyśmiencie, kuszą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńKotlety wyglądają obłędnie, ale ryż jaśminowy nigdy o takim nie słyszałam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i serdecznie polecam :)
Usuń