To jedno z moich ulubionych ciast i prawdziwa moc czekoladowo - orzechowej przyjemności :D Każdy kawałek świetnie poprawia humor i sprawia, że czujemy się lepiej. Ach ta cudowna czekolada! ;) W tej wersji dodatkowo rozpieszcza nas mocno orzechowa nuta. Połączenie idealne - szczególnie na pochmurne dni :)
Potrzebne składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100 g)
- 200 g masła
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 30 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g siekanych orzechów włoskich
- 1 duża łyżka masła orzechowego
- ziarenka wanilii
Przygotowanie
KROK 1. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy mąkę, zmielone orzechy, masło orzechowe, ziarenka wanilii oraz ostudzone masło i czekoladę - wszystko ponownie miksujemy.KROK 3. Na sam koniec do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy na kilka godzin do całkowitego wystudzenia i odpowiedniego stężenia, a następnie możemy przystąpić do krojenia. Środek jest wilgotny i gliniasty, a wierzch delikatny i kruchy.
Ta skorupka jest obłędna! :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńOd samego patrzenia już moje ślinianki zaczęły pracować :) Bardzo apetyczne. Maluszek na pewno będzie miał słodkie życie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńA mi ostatnio brakuje czegoś do kawki:)
OdpowiedzUsuń:) Polecam zatem brownie - do kawki pasuje idealnie :)
UsuńAleż to ciacho wygląda cudownie :) Jak malowane!
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"
Serdecznie dziękuję :)
UsuńAż ślinka cieknie..wygląda genialnie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAż żałuję że jestem na diecie :) wygląda super :) trafiłam do Ciebie ze smakera i widzę mnóstwo fajnych przepisów :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Mały kawałeczek nie zaszkodzi - przed treningiem doda mnóstwo energii :D Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPiękna skórka!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak duża foremka?
OdpowiedzUsuńBrownie piekłam w blaszce o wymiarach 30 cm X 25 cm. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję ☺
UsuńSkorupka cudna. Skład ciasta boski. Nic, tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńMiłość od pierwszego wejrzenia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńObłędne! I ta skorupka..wow :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńWspaniale wygląda, napewno je zrobię :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i smacznie polecam :) Pozdrawiam :*
Usuńwspaniale mocno czekoladowe ciacho... mam ostatnio ciągle apetyt na takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAh ten kruchy wierzch - poezja <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńciekawy pomysł na wersję orzechową :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJuż kocham to ciacho od pierwszego zerknięcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńDzisiaj też piekłam wg Twojego przepisu, ale nie zrobiła się taka fajna skorupka :( No i 20 minut przy moim piekarniku to za mało.. Musiałam potrzymać dłużej nawet z 10 min :(
OdpowiedzUsuńPieczenie brownie przez 20 minut w 200 stopniach powinno być wystarczające. Piekarnik musi być dobrze rozgrzany i ustawiony na grzanie góra - dół.
UsuńSkorupka po tym czasie powinna być już odpowiednia, ale wszystko też zależy od piekarnika...