2016-07-09

Spaghetti z pistacjowym pesto

Uwielbiam pistacje i uwielbiam pesto, a do tego makaron i nic więcej mi nie trzeba :D Dzisiaj zapraszam na spaghetti w połączeniu z mocno pistacjowym pesto na bazie bazylii i rukoli. Szybka i prosta propozycja, która dostarczy nam mnóstwo smaku i pięknego aromatu :)
Spaghetti z pistacjowym pesto

2016-07-06

Placek jagodowy

Sezon na jagody w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem postanowiłam przygotować placek jagodowy, a przepis na niego zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla. W przepisie Mistrza występują borówki, które ja postanowiłam zamienić na jagody. Ciasto jest kruche i delikatne, a jagodowe wnętrze doskonale rozpieszcza kubki smakowe :) 
Placek jagodowy

2016-06-30

Mielone drobiowe barbecue

Dziś poniosła mnie fantazja, ale efekt był wyśmienity. Nasz obiad był prawdziwą grą smaków i aromatów. Przygotowałam kotlety mielone z indyka o wyrazistej nucie barbecue, papryki oraz słodkim środkiem, w którym skryła się suszona śliwka. To finezyjne połączenie z pewnością nie raz zagości w naszym menu. Mielone świetnie smakują w towarzystwie surówki lub jako podstawa domowych hamburgerów.
Mielone drobiowe barbecue

2016-06-29

Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni i smażenie truskawek, to polecam ten przepis. Szybki, prosty, bez chemicznych zagęszczaczy oraz z dodatkiem naturalnej pektyny. Dżem możemy przygotować także w mniej kalorycznej wersji, zastępując zwykły cukier - cukrem brzozowym (ksylitolem).
Szybki dżem truskawkowy