30 czerwca 2016

Mielone drobiowe barbecue

Dziś poniosła mnie fantazja, ale efekt był wyśmienity. Nasz obiad był prawdziwą grą smaków i aromatów. Przygotowałam kotlety mielone z indyka o wyrazistej nucie barbecue, papryki oraz słodkim środkiem, w którym skryła się suszona śliwka. To finezyjne połączenie z pewnością nie raz zagości w naszym menu. Mielone świetnie smakują w towarzystwie surówki lub jako podstawa domowych hamburgerów.
Mielone drobiowe barbecue
Potrzebne składniki

- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula biała 
- 2 małe jajka 
- 2 spore łyżki sosu barbecue 
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 
- 1 kajzerka 
- mleko (do namoczenia bułki) 
- 1 duża szczypta pieprzu cayenne 
- mąka (do panierki) 
- sól i pieprz do smaku 
- olej do smażenia 
+ suszone śliwki (opcjonalnie) 

Przygotowanie
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy ją delikatnie na oleju i studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, ostudzoną cebulkę, jajka, słodką paprykę, czosnek oraz sos barbeue. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz pierzem cayenne.
KROK 2. Porcje powstałej masy nabieramy w dłonie i formujemy kotlety. Dla wzbogacenia smaku i dodania im słodyczy, możemy do środka dodać sparzoną wrzątkiem suszoną śliwkę. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące.
KROK 3. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety świetnie sprawdzą się jako danie główne lub podstawa domowych hamburgerów.

Mielone drobiowe barbecue
Do przygotowania mielonych użyłam sosu barbecue od Folwarku, który świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięs i dań z grilla.
sos folwark

folwark barbecue

50 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa alternatywa i sposób na nudę w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dobrze, ze w zamrażalce mam jeszcze mielone z indyka. :D Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, u mnie od talerza by nie odeszli 😆

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje oczy już je jedzą. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasami myślę, że takie spontaniczne rzeczy mogą spowodować bardzo oryginalne smaki. I to zawsze lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam takie nowe, spontaniczne połączenia. Czasami można wyczarować naprawdę fajne dania :D

      Usuń
  6. Pomysł mi się podoba. Oryginalny. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zwykle mielone odstraszają mnie wyglądem , a te wręcz przeciwnie. Strasznie mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam wypróbowanie - mam nadzieję, że również posmakują :) Pozdrawiam :D

      Usuń
  8. Dawno nie robiłam mielonych, a mam w domu smakosza, który w dodatku lub bbq, chyba wypróbuję po niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe urozmaicenie mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna propozycja :-) ja bardzo lubię smak tego sosu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. propozycja niezawodna, zje prawie każdy. no i sycąca, a to też przecież ważne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Och Futka, prezentują się niezwykle soczyście ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. W takiej wersji mielonych jeszcze nie widziałam ani nie próbowałam. Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rzeczywiście fantazyjne, ale ja lubię kuchnię nieoczywistą:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rzeczywiście fantazyjne, ale ja lubię kuchnię nieoczywistą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam w klubie :) Ja również uwielbiam nieoczywiste połączenia :)

      Usuń
  16. Odlotowy przepis. W życiu bym nie wpadła, żeby zrobić tak świetne mielone z takim sosem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i smacznie polecam przepis :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  17. Apetycznie wyglądają Twoje mielone.Świetny przepis,już go zapisuję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Mielone drobiowe zawsze chętnie zjem. Podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Już nie pamiętamy jak smakuje mięsko z indyka :) Zawsze lubiłyśmy gdy mama dodawała do mielonych kapustę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie trzeba przypomnieć sobie te smaki :) Kapustę jako dodatek z przyjemnością wypróbuję :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszą być smaczne :) takiego przepisu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaki fajny pomysł na dodanie smaku poprzez sos barbecue! Ale bym zjadła :) Znam te Folwarczne sosy i używam ich często jako marynaty do mięs, ale w kotlecikach ich jeszcze nie wykorzystywałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, ten barbecue idealnie pasuje do mielonych. Są całkiem inne :D

      Usuń