Sezon na jagody w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem postanowiłam przygotować placek jagodowy, a przepis na niego zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla. W przepisie Mistrza występują borówki, które ja postanowiłam zamienić na jagody. Ciasto jest kruche i delikatne, a jagodowe wnętrze doskonale rozpieszcza kubki smakowe :) Serdecznie polecam :)
Potrzebne składniki
CIASTO
- 300 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
LEKKA PIANKA WANILIOWA
- 6 białek
- 180 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
- 1 cukier waniliowy
- sok z 1/2 limonki
DODATKI
- 500 g jagód
- cukier puder
Przygotowanie
CIASTO
KROK 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę soli*.
* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo
KROK 2. Następnie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3/4 : 1/4. Do większej z części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Mniejszą część ciasta zagniatamy, również formujemy w wałek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
KROK 3. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach zamarznięte ciasto kakaowe (równomiernie na dno blaszki). Starte ciasto delikatnie przyklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 18 minut, a następnie studzimy.
LEKKA PIANKA WANILIOWA
KROK 4. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru (90 g) i ponownie ubijamy. Pod koniec dodajemy sok z limonki. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy drugą połowę cukru wymieszanego z budyniem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodajemy roztopione oraz ostudzone masło i mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki.
KROK 5. Lekką piankę wykładamy na podpieczony spód, a następnie układamy na niej umyte jagody, na które ścieramy drugą część ciasta (bez kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około 50 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli chcemy możemy zastąpić jagody borówkami, tak jak jest to w oryginalnej wersji. Polecam jednak wersję jagodową, ponieważ sok z tych owoców świetnie łączy się z lekką pianką, sprawiając, że ta staje się w całości jagodowa.
Życzę smacznego! :D
Wygląda bardzo zachęcająco. Uwielbiam jagody we wszelkiej postaci - dodatek do wypieków, koktajli czy nadzienie pierogów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Serdecznie dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPyszny placuszek do kawki :)
OdpowiedzUsuńO tak - z kawą smakuje idealnie :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńUwielbiam jagody w cieście. Nadają cudownego aromatu. Placek idealny do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńSuper przepis, uwielbiam takie ciasteczka, pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :*
UsuńTwoje przepisy idealnie wpisują się w sezon letni. Świetnie, że potrafisz tak kreatywnie wykorzystać wszystkie dary natury jakie daje nam lato :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :* Pozdrawiam ciepło :)
UsuńNa jagody długo mam już ochotę :)
OdpowiedzUsuńTo serdecznie zachęcam do wykorzystania ich w cieście :D
UsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńPrzepyszny placuszek :) częstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńprzepyszny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPięknie się prezentuje. :) Poproszę kawałeczek... albo od razu dwa :P
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam :)
UsuńUwielbiam wszystko, co z jagodami :)
OdpowiedzUsuńJa także :D
UsuńPlacek wygląda fantastycznie, po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńKochamy warstwy ^^ No i oczywiście jagody, które musimy dorwać! Placek na pewno bardzo by nam smakował! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję - pozdrawiam ciepło :*
UsuńKupiłaś mnie tym ciastem.
OdpowiedzUsuńSzybko przysyłaj! *,*
:D Zapraszam na kawałeczek ;)
UsuńAh żeby tak przez neta dało się wziąść kawałek
OdpowiedzUsuń:* <3
UsuńPrezentuje się cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńKusisz ogromnie tak wyśmienitymi, jagodowymi smakami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńAleż się prezentuje! <3 Chyba tylko jeszcze ja nie dorwałem jagód w tym roku :D
OdpowiedzUsuńTo czas najwyższy! Dziękuję bardzo :)
Usuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZdecydowanie zjadałabym :D Uwielbiam jagody!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńświetne sezonowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTo ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJagodom nigdy się nie umiem oprzeć, a Twoje ciasto wygląda szczególnie smacznie :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńBardzo apetyczny i kolorowy przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, musi też smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńO tak! Potwierdzam :) Dziękuję bardzo :)
UsuńAjajaj ja tu w książkach a tu takie cudo, które kusi aby zabrać się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) Pozdrawiam :*
UsuńBardzo lubię takie ciasta :) Jagody...pycha :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuń