Sezon na jagody w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem postanowiłam przygotować placek jagodowy, a przepis na niego zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla. W przepisie Mistrza występują borówki, które ja postanowiłam zamienić na jagody. Ciasto jest kruche i delikatne, a jagodowe wnętrze doskonale rozpieszcza kubki smakowe :)
2016-07-06
Placek jagodowy
2016-06-30
Mielone drobiowe barbecue
Dziś poniosła mnie fantazja, ale efekt był wyśmienity. Nasz obiad był prawdziwą grą smaków i aromatów. Przygotowałam kotlety mielone z indyka o wyrazistej nucie barbecue, papryki oraz słodkim środkiem, w którym skryła się suszona śliwka. To finezyjne połączenie z pewnością nie raz zagości w naszym menu. Mielone świetnie smakują w towarzystwie surówki lub jako podstawa domowych hamburgerów.
2016-06-29
Szybki dżem truskawkowy
Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni i smażenie truskawek, to polecam ten przepis. Szybki, prosty, bez chemicznych zagęszczaczy oraz z dodatkiem naturalnej pektyny. Dżem możemy przygotować także w mniej kalorycznej wersji, zastępując zwykły cukier - cukrem brzozowym (ksylitolem).
2016-06-27
Penne z grzybami w śmietanie
Sezon na grzyby otwarty. Uwielbiam ten czas! :) Dzisiaj zapraszam na szybki, pożywny, smakowity i pachnący lasem obiad. Zestawienie penne ze świeżymi grzybkami w śmietanie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
2016-06-23
Białkowiec przekładany
Co zrobić z nadmiarem białek? Białkowiec! :D Ostatnio zostało mi ich sporo po ajerkoniaku i nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale na szczęście szybko znalazły zastosowanie. Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z białek, które jest smaczne, delikatne i puszyste. Białkowiec może stanowić samodzielny deser lub podstawę do różnego typu przekładańców. Ja postanowiłam przełożyć go masą kakaową. Serdecznie polecam :D
Subskrybuj:
Posty (Atom)