Propozycja na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z kawałkami delikatnej wieprzowiny oraz warzywami, który idealnie przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej. Gulasz dopełnia pożywny ryż z nutą kardamonu oraz świeżą natką pietruszki.
2015-11-05
Gulasz tajski
2015-11-04
Batoniki energetyczne
Propozycja na smakowite, zdrowe i bardzo pożywne batoniki pełne płatków owsianych, ziaren słonecznika, rodzynek, otrąb i orzechów. Batoniki są świetną przekąską energetyczną przed lub po wyczerpującym treningu. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub dodatek do mleka czy jogurtu. Batoniki kuszą swym smakiem oraz niesamowitym aromatem kardamonu i cynamonu.
2015-11-03
Pasta łososiowa z pepperoni i koperkiem
Propozycja na lekką, szybką w przygotowaniu, zdrową i pożywną pastę łososiową, która będzie idealnym smarowidłem do kanapek. Pasta świetnie sprawdzi się także jako dodatek do jajek oraz wytrawnych naleśników. Smak całości podkreśla pikantna nuta papryki pepperoni oraz delikatna nuta świeżego koperku. Pasta łososiowa jest bardzo cenna dla naszego zdrowia, gdyż niesie w swoim składzie moc substancji odżywczych oraz witamin, a także jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6.
2015-11-01
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Propozycja na smakowitą i aromatyczną zapiekankę z kalafiora otulonego beszamelem i serem Mozzarella - prosty sposób na smakowity i pożywny obiad :)
2015-10-31
Pesto miętowe
Propozycja na bardzo aromatyczne i smakowite pesto ze świeżej mięty, które jest zdrowe, lekkostrawne oraz niezwykle orzeźwiające. Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale będzie również świetnym dodatkiem do ryb i kanapek. Warto dodawać je także do dań ciężkostrawnych ;)
2015-10-28
Dlaczego warto jeść kalafior?
Kalafior to gatunek jednorocznej kapusty warzywnej, inaczej zwanej cypryjską. Jego dojrzała postać wyróżnia się zwartymi pędami kwiatowymi, które przypominają małe różyczki. Ta charakterystyczna roślina pojawiła się w naszym kraju w XVI wieku i już od tamtej pory jest częstym i lubianym gościem na polskich stołach.Kalafior oprócz walorów smakowych, odznacza się także mnóstwem wartości odżywczych, mających dobroczynny wpływ na nasz organizm, co jeszcze bardziej powinno skłonić nas do wprowadzenia go do codziennej diety. Jakie to wartości i jakie niosą za sobą właściwości?
2015-10-26
Placek budyniowo - kokosowy
Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest pyszne i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom. Polecam! :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)