2015-10-31

Pesto miętowe

Propozycja na bardzo aromatyczne i smakowite pesto ze świeżej mięty, które jest zdrowe, lekkostrawne oraz niezwykle orzeźwiające. Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale będzie również świetnym dodatkiem do ryb i kanapek. Warto dodawać je także do dań ciężkostrawnych ;)
Pesto miętowe
Potrzebne składniki

- 2 pęczki świeżej mięty
- 70 g orzechów włoskich
- 40 g mielonego Parmezanu
- około 160 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta cukru brzozowego
- sól do smaku

Przygotowanie
Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki. Umyte listki mięty oddzielamy od łodyg, przekładamy do naczynia i dodajemy pozostałe składniki: rozbite delikatnie orzeszki, czosnek, Parmezan i zalewamy wszystko oliwą z oliwek. Składniki miksujemy przez chwilę do momentu odpowiedniego ich rozdrobnienia oraz połączenia. Na koniec całość doprawiamy solą, szczyptą cukru brzozowego i świeżo zmielonym pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz