2015-11-01

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Propozycja na smakowitą i aromatyczną zapiekankę z kalafiora otulonego beszamelem i serem Mozzarella - prosty sposób na smakowity i pożywny obiad :)
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Potrzebne składniki

- 1 duży kalafior
- 150 g startego sera Mozzarella
- 1 listek laurowy

SOS BESZAMELOWY

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie, do której dodajemy 1 listek laurowy. W czasie gotowania kalafiora nagrzewamy piekarnik i przechodzimy do przygotowania sosu beszamelowego.

KROK 2. W płaskim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszamy. Oba składniki przesmażamy dosłownie przez chwilę, a następnie ściągamy garnek z gazu. Do przesmażonego z mąką masła wlewamy powoli mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu (najlepiej za pomocą trzepaczki), aby nie pojawiły się grudki. Całość ponownie ustawiamy na gazie i zagotowujemy do zgęstnienia sosu (* cały czas mieszamy). Sos beszamelowy doprawiamy solą do smaku, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

KROK 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie podgotowane różyczki kalafiora, które posypujemy serem Mozzarella. Następnie całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wierzch dodatkową ilością sera. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 minut. 
Gotową zapiekankę podajemy ze świeżą zieleniną. 
Kalafior zapiekany pod beszamelem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz