2015-12-06

Sałatka śledziowa

Propozycja na smakowitą sałatkę śledziową z dodatkiem długo dojrzewającego sera Rubin o wyraźnej nucie owocowej i maślanym aromacie. Całość dopełnia drobny groszek, szpinakowy makaron oraz dip czosnkowo - bazyliowy, a świeżości dostarcza zielony ogórek. Sałatka świetnie komponuje się z wytrawnym białym winem. Smacznie polecam :)
Sałatka śledziowa

2015-12-05

Pesto z greckiej bazylii z gorgonzolą

Pesto - coś, co w kuchni kocham najbardziej :) Tym razem postawiłam na połączenie bardzo wyrazistych smaków greckiej bazylii drobnolistnej o mocnym i pikantnym smaku z serem pleśniowym gorgonzola o ostrej, grzybowo - pikantnej nucie. Oba składniki idealnie ze sobą współgrają, przeplatając naprzemiennie swą wyrazistość. Pesto idealne komponuje się z makaronem, oplatając go swym smakiem i intensywnym aromatem. Smacznie polecam przygotowanie tego pesto wszystkim spragnionym nowych doświadczeń kulinarnych, a przede wszystkim wielbicielom wyrazistych połączeń.
Pesto z greckiej bazylii z gorgonzolą

2015-12-04

Cielęcina w sosie śmietanowym

Propozycja na delikatne kawałki cielęciny skąpane w smakowitym i aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem wytrawnego białego wina. Mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach, a śmietanowy sos dodatkowo podkreśla jego smak. Serdecznie polecam :)
Cielęcina w sosie śmietanowym

2015-12-03

Robot BOSCH MUMXL20C

Jest i on! Długo wyczekiwany i wymarzony robot kuchenny MUMXL20C marki Bosch nareszcie do mnie dojechał. Sprzęt jaki otrzymałam od Doradcy Smaku jest teraz moim nowym kuchennym pomocnikiem :) Pierwsze wspólne gotowanie już za nami. Teraz wiem, że z nim będzie ono łatwiejsze i o wiele bardziej przyjemne, niż do tej pory :D
Robot BOSCH MUMXL20C

Roladki wołowe

Moja dzisiejsza propozycja to pieczone w marynacie, mięciutkie i aromatyczne roladki wołowe wypełnione smakowitym farszem z białej cebulki, kiszonego ogórka i szynki. 
Roladki wołowe

2015-11-30

Pierniczki korzenne

Przepis na aromatyczne pierniczki, który sprawdza się u mnie od lat. Za tymi pierniczkami przepadają wszyscy - mali i duzi smakosze :) Najlepiej upiec je miesiąc wcześniej, ponieważ podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :) Serdecznie polecam, bo ich smak jest niesamowity. Pierniczki umilą nam świąteczny czas, ale będą także świetnym prezentem dla naszych najbliższych. 
Pierniczki korzenne

Rosół cielęco - drobiowy

Dzisiejsza propozycja to tradycja polskiej kuchni czyli smakowity i aromatyczny rosół cielęco - drobiowy z dodatkiem suszonych borowików oraz makaronem. Smak tej klasycznej zupy, przeniesie nas w najwspanialsze smaki naszego dzieciństwa :)
rosół