Dziś zapraszam na połączenie makaronu tagliatelle ze świeżymi pomidorkami malinowymi, szpinakiem baby oraz delikatną i niezwykle kremową burratą. Danie mimo swej prostoty potrafi oczarować kubki smakowe. Jest pyszne, aromatyczne i bardzo pożywne. Sprawdzi się idealnie na posiłek po pracy, który możemy przygotować w kilka chwil.
Potrzebne składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g szpinaku baby
- 350 g malinowych pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 ser burrata
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kilka kropel tabasco
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie
KROK 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy świeży szpinak i smażymy przez chwilę (tylko do momentu aż zwiędnie), a następie przekładamy na talerzyk.KROK 2. Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałą część oliwy, dodajemy przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, a gdy te zaczną uwalniać aromat, dodajemy pokrojone pomidorki malinowe i smażymy przez chwilę aż delikatnie zmiękną. Z soczystych pomidorów uzyskamy pyszny sos, który doprawiamy tabasco, gałką muszkatołową, tymiankiem, solą i pieprzem (można dodać też płaską łyżeczkę cukru).KROK 3. Do pomidorków dodajemy szpinak oraz ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerze i podajemy z kawałkami burraty oraz świeżymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz