2025-06-10

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatnym nadzieniem na bazie śmietanki i mascarpone. Wierzch zdobi czekoladowa posypka. Deser jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, ale zachwyca smakiem i niezwykłą delikatnością. Każdy kęs rozpływa się w ustach i dostarcza ogromnej przyjemności kubkom smakowym.

Mleczna kanapka (bez pieczenia)
Potrzebne składniki

- 200 g ciemnych herbatników
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30 %
- filiżanka kawy
- 3 duże łyżki cukru pudru
- 4 kostki czekolady deserowej
- 2 łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie
KROK 1. Na początku zaparzamy kawę (możecie ją delikatnie posłodzić), a następnie dobrze studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

KROK 2. Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone oraz cukier puder i esencję waniliową (możecie też dodać 1 śmietan fix). Składniki ubijamy zaczynając od najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiększamy moc i miksujemy do momentu, aż masa zgęstnieje.

KROK 3. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy pierwszą warstwą herbatników, które wcześniej zanurzamy w kawie. Na herbatnikach rozsmarowujemy pierwszą część białej masy, na której układamy drugą warstwę namoczonych herbatników. Następnie rozsmarowujemy kolejną warstwę masy i układamy ostatnią partię herbatników. Na ostatniej rozsmarowujemy jeszcze cienką warstwę masy, którą posypujemy startą czekoladą. Deser schładzamy w lodówce.  
Mleczna kanapka (bez pieczenia)
WSKAZÓWKI

> Do przygotowania deseru wykorzystałam herbatniki Apetitki (są mniej słodkie).

> Deser możecie przygotować także z większej ilości warstw (wtedy zwiększcie proporcje lub użyjcie mniejszej formy).

Spód formy możecie wyłożyć papierem do pieczenia (zapobiegnie przyklejaniu ciasta i ułatwi późniejsze krojenie).

 > Esencję waniliową możecie zamienić na ziarenka wanilii lub cukier waniliowy.

> Deser należy przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

36 komentarzy:

  1. Hmm nabrałam apetytu... nie dodałabym esencji, a zamiast deserowej to gorzką czekoladę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Można się zakochać z tym deserku, a jest naprawdę banalnie prosty do zrobienia.

      Usuń
  2. Bajeczny opis i przepis na pyszny deser 🤎🤎🤎

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i bardzo smakowicie. Uwielbiam desery z dodatkiem kawy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. Ja też uwielbiam nutkę kawową w deserach 🥰

      Usuń
  4. Świetna propozycja na słodki dodatek do kawy.
    Faktycznie nie jest trudno wykonać taką kanapkę a efekt niesamowity!
    Kolejny super pomysł 😁 już kilka razy piekłam Twoje brownie, jest ekstra!
    No i babka szpinakowa też sprawdza się nie tylko od święta😉
    Za wszystkie przepisy bardzo dziękuję i życzę dobrego tygodnia!
    Uściski serdeczne Kasiu🤗😘🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Jest naprawdę prosta i szybka do zrobienia, ale efekt jest niesamowity. Jest delikatna, wilgotna i wprost rozpływa się w ustach. Najlepsza jest na drugi dzień, mocno schłodzona.
      Miło mi czytać te słowa. Cieszę się, że mogłam Cię zainspirować 🧡.
      Dziękuję i również życzę dobrego tygodnia! Przesyłam uściski 🤗😘

      Usuń
  5. super pomysł, muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks very good. Warm greetings from Montreal, Canada ❤️ 🇨🇦

    OdpowiedzUsuń
  7. witaj! ile dałaś kawy na filiżankę np. 250 ml ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry :)
      Zaparzyłam mocną kawę w ekspresie do filiżanki o pojemności 250 ml.
      Jeśli będziesz korzystać z kawy sypanej lub rozpuszczalnej, to zaparz kawę o standardowej mocy :)

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie! Nie znam nikogo kto nie lubiłby mlecznej kanapki. To deser, który lubi bardzo dużo osób w tym ja i moja rodzina. Musimy koniecznie spróbować takiej własnoręcznie zrobionej kanapki. Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam serdecznie 🌷

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo :D To musi być pyszne!!!
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka pychotka :) bardzo lubię ciasta bez pieczenia, szczególnie latem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno zrobię. Czuję że moje dzieci będą ją uwielbiały.

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem jedno. Ta kanapka jest dużo lepsza od tej sklepowej. Dzięki wielkie za przepis. Rodzinka zachwycona :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow jak to pyszne wygląda a zarazem jakie proste w wykonaniu 😊 kawa świetnie przełamuje zbyt słodki smak 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. To prawda, kawa świetnie równoważy smaki :)

      Usuń
  14. Prezentuje się smakowicie ;) Chętnie wypróbuję przepis i zapisuję sobie go ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. No proszę, lubię mleczną kanapkę z firmy Kinder, ale nie wiedziałam, że można ją zrobić samemu :D

    OdpowiedzUsuń