2025-06-10

Kurczak z brokułami w sosie śmietankowym

Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkiem brokułowych różyczek oraz świeżego koperku. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy podać je z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się kopytka, makaron, ulubiona kasza lub ryż.

Kurczak z brokułami w sosie śmietankowym
Potrzebne składniki

- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 250 ml bulionu drobiowego
- 250 ml śmietanki 18 %
- 1 łyżka mąki
- oliwa z oliwek 
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Pierś z kurczaka dzielimy na eskalopki (niewielkie plastry, które delikatnie rozbijamy dłonią). Wszystkie kawałki oprószamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, dodajemy odrobinę oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na minimum 1 godzinę*.  

* Eskalopki możecie zamarynować także dzień wcześniej. Wtedy wyciągnijcie je z lodówki na godzinę przed planowanym smażeniem, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową. 

KROK 2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie, a następnie hartujemy pod zimną wodą.* 

* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.

KROK 3. Eskalopki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni (wybierzcie głęboką) podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do bulionu dodajemy śmietankę oraz łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do cebuli i czosnku. 

KROK 4. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego posiekany koperek Sos doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy eskalopki i dusimy wszystko na małym ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty. Na koniec wkładamy ugotowane brokuły, mieszamy i gotowe! :)
Kurczak z brokułami w sosie śmietankowym
Danie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pysznie smakuje z kopytkami, kluseczkami gnocchi lub kaszą jaglaną.

Do przygotowania sosu możecie użyć domowego rosołu.

9 komentarzy:

  1. This looks fantastic and delicious! Thank you so much for sharing, and warm greetings from Montreal, Canada.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Coś dla mojego męża. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro robię na obiad, apetycznie wygląda .

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie przepisu jeszcze nie próbowałam. Niecodzienne połączenie. Pięknego miesiąca czerwca życzę. 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🤗🧡 Ja również życzę pięknego czerwca! 🤗🌷🌷

      Usuń
  5. Smacznie i zdrowo. Znowu ładne, apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń