2025-04-24

Risotto z kurczakiem i papryką

Dobry bulion to podstawa każdego risotto. Uwielbiam przygotowywać je na domowym rosole, który otula cudownym smakiem każde ziarenko ryżu. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z czerwoną papryką oraz kawałkami aromatycznego kurczaka. To proste połączenie, które naprawdę potrafi oczarować kubki smakowe.
Risotto z kurczakiem i papryką
Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 700 ml bulionu*
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy

MARYNATA DO KURCZAKA
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka cukru kokosowego
- sól i pieprz do smaku

* użyłam rosołu drobiowo - wołowego

Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę łączymy z przyprawami, a powstałą mieszankę dodajemy do kawałków kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów*.

* Kawałki kurczaka marynujemy min. godzinę, ale jeśli macie czas, możecie zostawić je w marynacie na dłużej, także na noc. Przed smażeniem wyciągnijcie mięso chwilę wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.

KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. W międzyczasie na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka na delikatnie rumiany kolor, odkładamy na chwilę na talerzyk i na tej samej patelni podsmażamy paprykę pokrojoną w paski.

KROK 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego podsmażone kawałki kurczaka oraz paprykę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty. Risotto podajemy posypane natką pietruszki.

Risotto z kurczakiem i papryką

30 komentarzy:

  1. Wyborne danie, piękne kolory i wspaniałe smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie robiłam risotta, a Twoje prezentuje się kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować! Zielona baba od Ciebie wyszła znakomicie.👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo 🤗🧡. I risotto też gorąco polecam :))

      Usuń
  4. Risotto prezentuje się niezwykle apetycznie! Dla nas to takie danie "przerywnik" od tradycyjnych obiadków:)
    Szybko, prosto i zawszee pysznie! Ważny jest też ryż, no i bulion, który nadaje ten dobry smak:)
    Super jedzonko!
    Miłego weekendu życzę i przesyłam serdeczne uściski 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie risotto gości dość często i zawsze wykorzystuję do niego pozostały rosołek. Chyba u nas to już taka tradycja. U jednych pomidorowa, u nas risotto 😅.
      Dziękuję bardzo i również życzę miłego weekendu 🤗🧡

      Usuń
  5. Dziś w Poznaniu jest tak zimno że z przyjemnością zjadłabym takie rozgrzewające risotto. I jeszcze tak pięknie wygląda!
    Udanego weekendu Kasiu 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogoda we Wrocławiu też dzisiaj nie rozpieszcza. Szaro, buro i pada, ale jutro ma zaświecić słoneczko :). Tego też życzę Wam w Poznaniu! Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  6. Twoje risotto wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam tej potrawy. Będę musiała niedługo sobie zrobić risotto

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super! Z chęcią się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo często robię takie dania. Żeby się nie znudziło zamiennie stosuję brokuł.

    OdpowiedzUsuń
  10. It looks delicious! Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week-end!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa i niezwykle apetyczna wersja risotto. Risotto to takie uniwersalne danie, które mozna przygotowac na tysiac sposób, a ten jest niezwykle zachecajacy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym zjadła. Lubię takie potrawy.

    OdpowiedzUsuń