Przepis na kruche ciasteczka budyniowe, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Są także niezwykle aromatyczne. Pieszczą zmysły maślaną oraz waniliową nutą. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska lub dodatek do kawy, herbaty czy kakao.
Potrzebne składniki
- 260 g mąki pszennej
- 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
- 90 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, budyń waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimne masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Wbijamy także jajko oraz dodajemy ziarenka wanilii i wszystko energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na 10 - 15 minut do zamrażarki.
KROK 2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 4 lub 5 mm (podsypując je delikatnie mąką). Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra- dół) i pieczemy przez około 11 - 12 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Po ostudzeniu będą idealnie kruche.
* Czas pieczenia zależny jest od wielkości użytej foremki. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy ciasteczka są wystarczająco rumiane. Małe ciasteczka mogą piec się minutę krócej, natomiast te większe będą potrzebowały jeszcze chwili w piekarniku.
Z podanych proporcji upiekłam trzy blachy ciasteczek.
PRZECHOWYWANIE
Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce, słoju lub pojemniku próżniowym.
Lubię sobie pochrupać takie ciasteczka.
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńCiasteczek budyniowych jeszcze nie próbowałam. Pomysł genialny! :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńChyba jeszcze budyniowych ciasteczek nie robiłam. Dziękuję za inspirację Kasiu. One są tak urocze że trudno powstrzymać się od schrupania wszystkich na raz 😉 udanego tygodnia 😘
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡. Do chrupania nadają się idealnie i bardzo szybko znikają 😅.
UsuńPięknego tygodnia! 🤗🌷🌷
Motylki takie wiosenne i śliczne 🤗
OdpowiedzUsuńTo na pewno przepyszotne ciasteczka, maślane i kruche. Robiłam chyba podobne z mąką ziemniaczaną i dekorowane wisienką. Mają jedną wadę, są niesamowicie wciągające i szybko znikają😉
Sporo wychodzi z tej porcji!
Uściski serdeczne dla Ciebie Kasiu😘🧡
To prawda. Bardzo szybko znikają. Myślałam, że uchowają się do świąt, ale się przeliczyłam 😅.
UsuńDziękuję bardzo i również ślę uściski 🤗🧡😘
Nie dość, że pieszczą zmysły, to jeszcze miło o nich czytać i je oglądać :-)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡🧡
UsuńPrzepis sobie zapisuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńUwielbiam kruche ciasteczka. Budyniowych jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję przepis. Pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńSmakowity pomysł a jakie śliczne motylkowe foremki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńUrocze motylki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńUrocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🤗
UsuńMm jakie pychotki :D Muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🤗
Angelika
Dziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
Usuńle one śliczne i na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńMuszę przetestowac przepis po świętach :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńCasteczka zachęcają do zrobienia . Napewno wykor ystam przepis ,żeby mieć do kawy. Wesołych.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńWyglądają obłędnie! Chętnie wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńKochana Kasiu, i dla Ciebie i całej Rodziny, najlepsze życzenia świąteczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana! 🤗🧡
UsuńCześć ;) Trochę spóźnione ale... Wesołych Świąt ♥ Mam nadzieję, że święta minęły ci miło ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🤗
Angelika
Dziękuję 🤗🧡
UsuńSłodkie motylki i super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
Usuń