2025-04-12

Kruche ciasteczka budyniowe

Przepis na kruche ciasteczka budyniowe, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Są także niezwykle aromatyczne. Pieszczą zmysły maślaną oraz waniliową nutą. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska lub dodatek do kawy, herbaty czy kakao.

Kruche ciasteczka budyniowe
Potrzebne składniki

- 260 g mąki pszennej
- 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
- 90 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii
- szczypta soli

Przygotowanie
KROK 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, budyń waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimne masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Wbijamy także jajko oraz dodajemy ziarenka wanilii i wszystko energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na 10 - 15 minut do zamrażarki.
Kruche ciasteczka budyniowe
KROK 2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 4 lub 5 mm (podsypując je delikatnie mąką). Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kruche ciasteczka budyniowe

KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra- dół) i pieczemy przez około 11 - 12  minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Po ostudzeniu będą idealnie kruche. 
Kruche ciasteczka budyniowe
* Czas pieczenia zależny jest od wielkości użytej foremki. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy ciasteczka są wystarczająco rumiane. Małe ciasteczka mogą piec się minutę krócej, natomiast te większe będą potrzebowały jeszcze chwili w piekarniku. 

Kruche ciasteczka budyniowe

Z podanych proporcji upiekłam trzy blachy ciasteczek.

PRZECHOWYWANIE
Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce, słoju lub pojemniku próżniowym.
Kruche ciasteczka budyniowe

36 komentarzy:

  1. Lubię sobie pochrupać takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczek budyniowych jeszcze nie próbowałam. Pomysł genialny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jeszcze budyniowych ciasteczek nie robiłam. Dziękuję za inspirację Kasiu. One są tak urocze że trudno powstrzymać się od schrupania wszystkich na raz 😉 udanego tygodnia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. Do chrupania nadają się idealnie i bardzo szybko znikają 😅.
      Pięknego tygodnia! 🤗🌷🌷

      Usuń
  4. Motylki takie wiosenne i śliczne 🤗
    To na pewno przepyszotne ciasteczka, maślane i kruche. Robiłam chyba podobne z mąką ziemniaczaną i dekorowane wisienką. Mają jedną wadę, są niesamowicie wciągające i szybko znikają😉
    Sporo wychodzi z tej porcji!
    Uściski serdeczne dla Ciebie Kasiu😘🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Bardzo szybko znikają. Myślałam, że uchowają się do świąt, ale się przeliczyłam 😅.
      Dziękuję bardzo i również ślę uściski 🤗🧡😘

      Usuń
  5. Nie dość, że pieszczą zmysły, to jeszcze miło o nich czytać i je oglądać :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis sobie zapisuję :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kruche ciasteczka. Budyniowych jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję przepis. Pięknie wyglądają:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowity pomysł a jakie śliczne motylkowe foremki <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Mm jakie pychotki :D Muszę je zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  10. le one śliczne i na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę przetestowac przepis po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Casteczka zachęcają do zrobienia . Napewno wykor ystam przepis ,żeby mieć do kawy. Wesołych.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają obłędnie! Chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana Kasiu, i dla Ciebie i całej Rodziny, najlepsze życzenia świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cześć ;) Trochę spóźnione ale... Wesołych Świąt ♥ Mam nadzieję, że święta minęły ci miło ;)
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  16. Słodkie motylki i super przepis

    OdpowiedzUsuń