Dobry bulion to podstawa każdego risotto. Uwielbiam przygotowywać je na domowym rosole, który otula cudownym smakiem każde ziarenko ryżu. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z czerwoną papryką oraz kawałkami aromatycznego kurczaka. To proste połączenie, które naprawdę potrafi oczarować kubki smakowe.
Potrzebne składniki
- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 700 ml bulionu*
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
MARYNATA DO KURCZAKA
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka cukru kokosowego
- sól i pieprz do smaku
* użyłam rosołu drobiowo - wołowego
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę łączymy z przyprawami, a powstałą mieszankę dodajemy do kawałków kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów*.* Kawałki kurczaka marynujemy min. godzinę, ale jeśli macie czas, możecie zostawić je w marynacie na dłużej, także na noc. Przed smażeniem wyciągnijcie mięso chwilę wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 3. W międzyczasie na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka na delikatnie rumiany kolor, odkładamy na chwilę na talerzyk i na tej samej patelni podsmażamy paprykę pokrojoną w paski.KROK 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego podsmażone kawałki kurczaka oraz paprykę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty. Risotto podajemy posypane natką pietruszki.
Wyborne danie, piękne kolory i wspaniałe smaki <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo 🤗🧡
UsuńChętnie zjadła bym taką porcyjkę.
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńBardzo dawno nie robiłam risotta, a Twoje prezentuje się kusząco...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńMuszę wypróbować! Zielona baba od Ciebie wyszła znakomicie.👍
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo 🤗🧡. I risotto też gorąco polecam :))
UsuńRisotto prezentuje się niezwykle apetycznie! Dla nas to takie danie "przerywnik" od tradycyjnych obiadków:)
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto i zawszee pysznie! Ważny jest też ryż, no i bulion, który nadaje ten dobry smak:)
Super jedzonko!
Miłego weekendu życzę i przesyłam serdeczne uściski 🤗🧡
U mnie risotto gości dość często i zawsze wykorzystuję do niego pozostały rosołek. Chyba u nas to już taka tradycja. U jednych pomidorowa, u nas risotto 😅.
UsuńDziękuję bardzo i również życzę miłego weekendu 🤗🧡
Dziś w Poznaniu jest tak zimno że z przyjemnością zjadłabym takie rozgrzewające risotto. I jeszcze tak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu Kasiu 😀
Pogoda we Wrocławiu też dzisiaj nie rozpieszcza. Szaro, buro i pada, ale jutro ma zaświecić słoneczko :). Tego też życzę Wam w Poznaniu! Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡
UsuńUwielbiam risotto! :)
OdpowiedzUsuńJa też 😁
UsuńTwoje risotto wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🤗
UsuńDawno nie jadłam tej potrawy. Będę musiała niedługo sobie zrobić risotto
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńPyszne danie 💗🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńWygląda super! Z chęcią się skuszę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńBardzo często robię takie dania. Żeby się nie znudziło zamiennie stosuję brokuł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto z brokułami 🥰💚
UsuńIt looks delicious! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week-end!
Thank you! Have a nice day! 🤗🧡
UsuńCiekawa i niezwykle apetyczna wersja risotto. Risotto to takie uniwersalne danie, które mozna przygotowac na tysiac sposób, a ten jest niezwykle zachecajacy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńChętnie bym zjadła. Lubię takie potrawy.
OdpowiedzUsuń🤗🧡
Usuń