2024-01-07

Ciasteczka orzechowe

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, aromatyczne i mięciutkie ciasteczka z orzechów włoskich. Przepis pochodzi ze starego przepiśnika mojej Babci. Kiedy byłam mała nazywałam je ciasteczkami Dziadka Mroza, bo przypominały mi szadź wymalowaną przez mróz na szybach okiennych. Ciasteczka są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Stanowią idealny dodatek do kawy lub herbaty. Spróbujcie koniecznie, bo są naprawdę przepyszne :).

Ciasteczka orzechowe
Potrzebne składniki

- 250 g orzechów włoskich
- 60 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- szczypta soli

DODATKI
- cukier puder (do obtoczenia)

Przygotowanie
KROK 1. Orzechy włoskie mielimy w rozdrabniaczu na "piasek", a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny, masło oraz jako i zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy na około 15 minut do zamrażarki (tuż po zagnieceniu będzie dość rzadkie).

KROK 2. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki będzie łatwe do formowania. Wtedy też nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego), formujemy kuleczkę, którą delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka orzechowe
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut. Ciasteczka podczas pieczenia urosną oraz popękają.
Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną.

Tuż po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dość miękkie.

Ciasteczka orzechowe

WERSJA BEZ GLUTENU
Ciasteczka możecie przygotować także w wersji bezglutenowej.

Zamiast mąki pszennej świetnie sprawdzi się mąką gryczana, jaglana, owsiana bezglutenowa lub mieszanka tych mąk. 
Ciasteczka orzechowe

 PRZECHOWYWANIE

Ciasteczka przechowujemy w pojemniku próżniowym, metalowej puszce lub słoju.

Ciasteczka orzechowe

31 komentarzy:

  1. Faktycznie wyglądają jak oszronione,niesamowity efekt! Nie ma to jak przepisy z przepiśników naszych babć:)
    Niewiele składników, proste do zrobienia a smakują wyjątkowo 😋
    Dzięki za kolejny super przepis😘
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te przepisy chyba uwielbiam najbardziej. Są ponadczasowe i zawsze takie pyszne 🧡
      Polecam gorąco, bo są naprawdę bardzo dobre. Szybko znikają 😁
      Serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  2. Wow! Ależ wspaniałe te ciasteczka. Mam nadmiar orzechów, to z pewnością pomysł wykorzystam 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają. Idealne ciasteczka do herbatki, na zimne dni. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym ich spróbowała jeszcze nigdy nie piekłam ciastek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗. Ciasteczka są pyszne i naprawdę bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu :)

      Usuń
  5. Wyglądają cudownie :) Chętnie bym je wypróbowała, dziękuję za inspirację akurat mam trochę orzechów w domu :D Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, bo ciasteczka są naprawdę pyszne 🤗🧡

      Usuń
  6. Wyglądają obłędnie i tak pewnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka Dziadka Mroza - podoba mi się, a same ciasteczka wyglądają na takie puszyste i smaczne. Kolejny przepis, który chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🧡🤗 Są mięciutkie, mocno orzechowe i naprawdę pyszne :)

      Usuń
  8. Bardzo apetyczne! Lubię smak orzechów włoskich :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powędrowałam sobie po Twoim blogu. Tyle tutaj wspaniałych przepisów. Zaintrygowały mnie te ciastka i wiele innych. Mamy sporo orzechów więc ruszam jutro do pieczenia. Dodałam sobie Twój blog do ulubionych i teraz będę na bieżąco. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i gorąco polecam te ciasteczka 🤗 Są pyszne i mocno orzechowe :))
      Serdecznie pozdrawiam 🧡

      Usuń