31 maja 2022

Risotto z szafranem, boczkiem i warzywami

Kremowe risotto z natką pietruszki i szafranem oraz aromatyczną nutą wędzonego boczku. Całość podawana z warzywami ugotowanymi na parze. To pyszne danie, które przygotujemy w kilka chwil :)
Risotto z szafranem, boczkiem i warzywami na parze
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 160 g ryżu Arborio
- 125 g wędzonego boczku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 cebule szalotki
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- 700 ml bulionu*
- 1/3 szklanki śmietanki 18 %
- szczypta szafranu
- 1,5 łyżki masła
- pieprz do smaku

WARZYWA
- 2 małe marchewki
- 1/2 małej cukinii
- 4 małe słodkie papryczki
- 10 papryczek Pimientos de Padrón
- świeża bazylia (do dekoracji)
* Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wędzony boczek oraz parmezan nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.
Przygotowanie
KROK 1. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwiartki, a cukinię w plastry. Kawałki marchewki układamy w parowarze lub garnku do gotowania na parze. Gotujemy je pod przykryciem przez około 8 - 10 minut, a następnie dodajemy cukinię oraz papryczki i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut. Warzywa doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy pokrojone drobno szalotki. Do boczku i szalotki dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.  
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i podjemy z warzywami ugotowanymi na parze. 
Risotto z szafranem, boczkiem i warzywami

Risotto świetnie smakuje też z papryczkami Pimientos de Padrón przygotowanymi w klasyczny sposób. 

Przepis w linku poniżej:

 Pimientos de Padrón

Risotto z szafranem, boczkiem i warzywami

18 komentarzy:

  1. Thank you for sharing, looks great!!

    https://whatsupivy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to piękna! I wyobrażam sobie, jak cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za inspirację, bo nie wiedziałam jakie risotto przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne połączenie 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się przepięknie - musiałabym tylko usunąć z niego boczek albo zastąpić wege boczkiem :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wege boczek? To dla mnie coś nowego :D
      Świetna alternatywa dla osób nie jedzących mięsa :)

      Usuń
  6. Niby proste danie, a jak rewelacja wyglada. A dodatek boczku kupi nawet mojego mężusia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 Właśnie ten dodatek boczku nadaje całości pięknego aromatu i niesamowitego smaku.

      Usuń
  7. Twoje przepisy zawsze mnie pozytywnie zaskakują :) Chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń