26 maja 2022

Zupa z kapustą Pak Choi

Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Jest wyrazista, pikantna, świetnie rozgrzewa i pobudza metabolizm. Kapusta Pak Choi jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, wapń, potas i kwas foliowy, a do tego jest prosta i szybka w obróbce. Watro wprowadzić ją do swojej diety dla zdrowia, wygody i urody :)

Zupa z kapustą Pak Choi
Potrzebne składniki

- 2 kapusty Pak Choi
- 1 papryka spiczasta
- 2 małe marchewki
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała cebula biała
- 12 g imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu 
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka garam masali
- 0,5 łyżeczki harissy
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju

DODATKI
-  1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- jajko ugotowane na twardo
- makaron *
* Do zupy idealnie pasuje chiński makaron Mie, japoński Udon lub tajski makaron ryżowy.
Świetnie sprawdzą się też zwykłe polskie nitki makaronowe w gniazdach.

Przygotowanie

KROK 1. Kapustę Pak Choi kroimy wzdłuż. Marchewki kroimy w słupki, paprykę w paski, czosnek i imbir w plasterki, a cebule w kostkę. Słupki marchewki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 8 minut. W tym czasie szklimy na oleju obie cebule, a następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, czosnek oraz imbir i smażymy przez chwilę do momentu uwolnienia się ich pięknego aromatu. 

KROK 2. Zawartość patelni wraz z pokrojoną kapustą dodajemy do gotującej się marchewki. Do bulionu dodajemy także garam masalę oraz harissę i gotujemy wszystko przez około 5 minut. Na koniec zupę doprawiamy sosem sojowym oraz miodem. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Wierzch posypujemy czarnym sezamem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zupa z kapustą Pak Choi

Do przygotowania zupy możemy użyć intensywnego bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego. Świetnie sprawdzi się domowy rosół z kury. 
Zupa z kapustą Pak Choi

16 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie u Ciebie. Ja też dopiero co prezentowałam zupę z tą kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja i jest to opcja całkowicie wegetariańska jak widzę :-) Zdecydowanie "kradnę" przepis i chętnie przetestuję go w mojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka, zjadłbym z kaczym jajem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką zupę chętnie bym zjadła, jednak w wersji łagodnej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak apetycznie, że chętnie skorzystam z Twojego przepisu w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo profesjonalnie. Sama nigdy nie jadłam, ale tak pięknie to przygotowałaś,że chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz słyszę o tej kapuście.Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Pak Choi jest bardzo smaczna i zdrowa, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu :)

      Usuń