6 lutego 2022

Zupa pieczarkowa

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z ziemniakami, śmietaną i świeżym koperkiem. Jest pożywna, aromatyczna oraz idealna na obiad dla całej rodziny.

Zupa pieczarkowa
Potrzebne składniki

- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 300 g pieczarek
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 120 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Obrane marchewki oraz pietruszkę kroimy w plastry, wrzucamy do gorącego bulionu (można wykorzystać rosół) i gotujemy około 10 - 15 minut.

KROK 2. Na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy chwilę do momentu odparowania wody z grzybów oraz ich lekkiego zarumienienia. 

KROK 3. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je do miękkości przez około 15 minut.

KROK 4. Na koniec dodajemy do zupy posiekany drobno koperek, a następnie ściągamy ją z palnika i zabielamy śmietanką (wcześniej zahartowaną gorącym bulionem). Zupę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa pieczarkowa

21 komentarzy:

  1. Taka pachnąca świeżym koperkiem zupa to świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio przyjaciółka zrobiła mi tego typu zupę i była pyszna :D Chętnie odtworzę ją z twojego przepisu :)
    Zapraszam również do mnie.
    Blog ♥
    Instagram

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka:) I zdjęcie takie piękne, że nawet " zwykła " pieczarkowa " wygląda królewsko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczna ta Twoja pieczarkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią zjadłabym takiej zupki! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie robiłam takiej zupy

    OdpowiedzUsuń
  7. Od zawsze uważam połączenie pieczarek z koperkiem za niezwykle trafione:)

    OdpowiedzUsuń