23 lutego 2022

"Śmietankowa Lady" - babka na śmietanie

Śmietankowa Lady to delikatna, lekka i puszysta babka, która jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu. Do jej wypieku nie dodajemy masła ani oleju. Wyjątkowy smak zawdzięcza kwaśniej śmietanie oraz soli. Uwielbiam ją, bo jest niezwykle pyszna, wilgotna i zawsze się udaje :) 

Babka Śmietanowa Lady
Potrzebne składniki

- 340 g mąki pszennej
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 240 g cukru
- 3 jajka
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1,5 łyżki cukru migdałowego (lub waniliowego)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy

POLEWA
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
+ wiórki kokosowe

Przygotowanie

KROK 1. Śmietanę ubijamy mikserem do lekkiego napowietrzenia. Następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier zwykły oraz migdałowy i ponownie miksujemy. 

KROK 2. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kurkumą oraz solą, dodajemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

KROK 3. Powstałe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczenie góra - dół).

KROK 4. Po ostygnięciu dekorujemy wierzch babki. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy babkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do stężenia.

Babka Śmietankowa Lady

Babkę możemy udekorować także cukrem pudrem lub czekoladą.
Babka Śmietankowa Lady

Idealnie komponuje się z kawą, herbatą lub kakao.

Śmietankowa Lady

42 komentarze:

  1. Jestem ciekawa jak smakuje ten wypiek. Kwaśna śmietana i dodatek soli z całą pewnością dodaje wyrazistości.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę wyjątkowa - lekka, puszysta i wilgotna.
      Idealna do kawy, herbaty lub kakao :)

      Usuń
  2. babka idealna, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babkę na śmietanie, i dodatkowym plusem jest brak tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taką babkę :D Pysznie się prezentuje :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka babka to musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybkie i proste ciasto. Moje łasuchy już czekają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm musi być smakowita :D
    Mi babki od pewnego czasu nie wychodzą. Zawsze jakiś zakalec się zrobi :/

    Zapraszam również do mnie.
    Blog
    Instagram

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zawsze mi wychodzi i nie robi niespodzianek.
      Polecam - jest prosta i szybka w przygotowaniu :)

      Usuń
  8. Przepis wart wypróbowania zwłaszcza, że ciasto wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Boję się robić ciasta, a zwłaszcza babkę, bo pamiętam, że mamie często wychodził zakalec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta jest naprawdę szybka, prosta i łatwa w przygotowaniu. Polecam gorąco <3

      Usuń
  10. Moja właśnie w piekarniku. Tak z ciekawości, po co dodatek kurkumy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurkumę dodałam tym razem dla kolorku, ale nie jest to obowiązkowy składnik babki :)
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń