Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Lubię zarówno te serwowane na słodko, jak i słono. Dzisiaj zapraszam na wytrawną, finezyjną oraz bardzo kolorową wersję. Mocno zielone, szpinakowe naleśniki wypełnione farszem z białego sera, suszonych pomidorów oraz szpinaku baby to pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.
Potrzebne składniki
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklaka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 60 g szpinaku baby
- 2 duże jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 szczypty soli
FARSZ
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 łyżki śmietanki 18 %
- 250 g szpinaku baby
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Szpinak miksujemy z mlekiem i wodą mineralną na jednolitą zieloną masę. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło oraz sól. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia masy, a następnie odstawiamy ją na około 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem lub masłem przed pierwszą partią smażenia).KROK 2. Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Szpinak smażymy na maśle do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec smażenia dodajemy do niego rozgnieciony ząbek czosnku. Suszone pomidory odsączamy z namiaru oleju i kroimy je na mniejsze kawałki. Do masy serowej dodajemy szpinak oraz pomidory i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem*. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy.* Farsz możemy dodatkowo dosolić, ale zwykle sól z suszonych pomidorów jest wystarczająca.
Przed podaniem warto podgrzać naleśniki w piekarniku lub delikatnie podsmażyć na maśle.
Boski kolorek, kocham szpinak ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również uwielbiam szpinak <3
UsuńUwielbiam naleśniki, a Twoja wersja wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńO matko! Czysta rewelacja! Wygląda obłędnie i z pewnością wyśmienicie smakuje!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWyglądają cudownie :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNaleśniki wyglądają pięknie, z całą pewnością są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńale mają świetny kolor ;) na wielkanocny stół jak znalazł
OdpowiedzUsuńTo prawda <3
UsuńJak wiosennie :) bardzo fajny pomysł i jak zdrowo.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńAle pięknie wyglądają! Idealne na wiosnę 😍 wypróbuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńNaleśniki prezentują się smakowicie, ale przyznam szczerze, że jestem bardzo ciekawa jak smakują :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Spróbuj koniecznie! Są pyszne, a do tego dużo zdrowsze :D
UsuńCudowne napewno skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam <3
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWow, naleśniki wyglądają obłędnie, na pewno smakują nieziemsko! Bardzo chętnie wypróbuję twój przepis! Wspaniały wpis :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję i gorąco polecam :)
UsuńJa również ciepło pozdrawiam :)
Wiosenne smakowite naleśniki. Przepis zapisany. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa również pozdrawiam :*
UsuńNaleśniki prezentują się rewelacyjnie, a po składnikach wnioskuję, że wybornie również smakują 😀
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i potwierdzam :D
UsuńKocham szpinak, kocham pomidorki a takie naleśniki to mmm. Skąd ty bierzesz te przepisy :D? Każdy jest moim nowym ulubionym xD? Hahah.
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie w wolnej chwili ;) (nie mam profilu bloggera, dlatego zostawiam link)
Blog
Jeśli masz chwilę i czytasz mojego bloga, proszę o odpowiedź w ankiecie ;) Pozwoli mi to bardziej dopasować treści.
Ankieta
Bardzo się cieszę i gorąco polecam te naleśniki :D
UsuńSerdecznie pozdrawiam :*