2022-03-07

Zielone naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Lubię zarówno te serwowane na słodko, jak i słono. Dzisiaj zapraszam na wytrawną, finezyjną oraz bardzo kolorową wersję. Mocno zielone, szpinakowe naleśniki wypełnione farszem z białego sera, suszonych pomidorów oraz szpinaku baby to pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.
Zielone naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Potrzebne składniki

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklaka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 60 g szpinaku baby
- 2 duże jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 szczypty soli

FARSZ
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 łyżki śmietanki 18 %
- 250 g szpinaku baby
- 100 g suszonych pomidorów 
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Szpinak miksujemy z mlekiem i wodą mineralną na jednolitą zieloną masę. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło oraz sól. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia masy, a następnie odstawiamy ją na około 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem lub masłem przed pierwszą partią smażenia). 
KROK 2. Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Szpinak smażymy na maśle do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec smażenia dodajemy do niego rozgnieciony ząbek czosnku. Suszone pomidory odsączamy z namiaru oleju i kroimy je na mniejsze kawałki. Do masy serowej dodajemy szpinak oraz pomidory i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem*. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. 

* Farsz możemy dodatkowo dosolić, ale zwykle sól z suszonych pomidorów jest wystarczająca. 

szpinakowe naleśniki
Przed podaniem warto podgrzać naleśniki w piekarniku lub delikatnie podsmażyć na maśle. 
szpinakowe naleśniki

30 komentarzy:

  1. Boski kolorek, kocham szpinak ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki, a Twoja wersja wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko! Czysta rewelacja! Wygląda obłędnie i z pewnością wyśmienicie smakuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki wyglądają pięknie, z całą pewnością są pyszne! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mają świetny kolor ;) na wielkanocny stół jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak wiosennie :) bardzo fajny pomysł i jak zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wyglądają! Idealne na wiosnę 😍 wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki prezentują się smakowicie, ale przyznam szczerze, że jestem bardzo ciekawa jak smakują :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie! Są pyszne, a do tego dużo zdrowsze :D

      Usuń
  9. Cudowne napewno skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam serdecznie ♡
    Wow, naleśniki wyglądają obłędnie, na pewno smakują nieziemsko! Bardzo chętnie wypróbuję twój przepis! Wspaniały wpis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam :)
      Ja również ciepło pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Wiosenne smakowite naleśniki. Przepis zapisany. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Naleśniki prezentują się rewelacyjnie, a po składnikach wnioskuję, że wybornie również smakują 😀

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham szpinak, kocham pomidorki a takie naleśniki to mmm. Skąd ty bierzesz te przepisy :D? Każdy jest moim nowym ulubionym xD? Hahah.

    Zapraszam również do mnie w wolnej chwili ;) (nie mam profilu bloggera, dlatego zostawiam link)
    Blog
    Jeśli masz chwilę i czytasz mojego bloga, proszę o odpowiedź w ankiecie ;) Pozwoli mi to bardziej dopasować treści.
    Ankieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i gorąco polecam te naleśniki :D
      Serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń