2022-01-04

Sałatka z halloumi i jajkami przepiórczymi

Witajcie w Nowym Roku! :) Mam nadzieję, że spędziliście świąteczny czas w cudownej, smacznej i radosnej atmosferze. Ja po małym odpoczynku wracam z nową energią :) Dzisiaj przepis na lekką, ale smaczną i pożywną sałatkę z grillowanym serem halloumi, pomidorami oraz jajkami przepiórczymi. Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a wszystkie składniki otula limonkowy sos vinegret. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub posiłek do pracy, który możemy zapakować do lunch boxa. 
Sałatka z halloumi, pomidorami i jajkami przepiórczymi
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 3 liście sałaty lodowej
- 2 garści sałaty roszponki
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 garść pomidorków cherry
- 220 g sera Halloumi
- 16 jajek przepiórczych

LIMONKOWY SOS WINEGRET
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 1,5 łyżeczki miodu gryczanego
- sól i pieprz  do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (około 3 minuty od zagotowania) z dodatkiem soli (aby skorupka nie popękała), a następnie obieramy je i przekrajamy na pół. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. 

KROK 2. Na talerzach układamy kawałki sałaty lodowej, liście roszponki, pomidorki cherry oraz pokrojonego w plastry pomidora malinowego. Dodajemy także ugotowane jajka oraz grillowane kawałki sera halloumi. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z limonki i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, którą serwujemy ze świeżym pieczywem.

Sałatka z halloumi, pomidorami i jajkami przepiórczymi
Sałatkę przed podaniem możemy posypać ulubionymi ziarnami, kiełkami lub orzechami. 
 * Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją. 

14 komentarzy:

  1. Kolejny raz zachwycam sie ta salatka. Piekne kolory i pyszne skladniki. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Zrowka, spelnienia marzen, milosci i szczescia :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i wzajemnie!
      Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! <3
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda ta sałatka, od razu chce się spróbować :) Pomyślności w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! :)

      Usuń
  3. te jajeczka są mega słodkie, nigdy ich nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Są pyszne, delikatne w smaku i nie alergizują tak jak kurze :)

      Usuń
  4. zdrowo, pysznie i tak kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. I tym samym zdałam sobie sprawę, że w sumie nigdy nie jadła jajek przepiórczych, żeby faktycznie poczuć ich smak. Zwykle jako dodatek, do tatara albo zupy... ta sałatka daje świetną szansę na to, można szamać jako super kompozycję, ale przy okazji docenić poszczególne składniki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco - są pyszne, zdrowe i mniej alergizujące.
      Są świetne jako dodatek do sałatek, kanapek oraz jajecznicy :)
      Jajecznica z jajek przepiórczych jest niezwykle delikatna.
      Bardzo ją lubię, choć trzeba ich trochę wbić ;)

      Usuń