21 grudnia 2021

Szakszuka z serem

Szakszuka to śniadanie rodem z Bliskiego Wschodu. Jajka gotowane w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw to prosty, szybki, kolorowy oraz pyszny pomysł na śniadanie dla całej Rodziny. Możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów, z dodatkiem ulubionych warzyw, ziół oraz serów. Dzisiaj zapraszam na szakszukę z dodatkiem sera mozzarella, który po roztopieniu ciągnie się oraz cudownie łączy z pozostałymi składnikami.  
szakszuka

 Potrzebne składniki

- 3 duże pomidory*
- 4 jajka
- 120 g sera mozzarella
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki masła

PRZYPRAWY
- 0,5 łyżeczki tymianku
- szczypta kuminu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta oregano
- sól i pieprz do smaku
* opcjonalnie możemy użyć pomidorów krojonych z puszki
Przygotowanie
KROK 1. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę,  wyciągamy szypułki, miąższ kroimy w drobną kostkę i przekładamy go na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku. Na dużej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy przez chwilę, aby pomidory zmiękły (około 4 minuty).

KROK 2. Następnie układamy na pomidorach plastry mozzarelli oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy patelnię i gotujemy na małych ogniu do momentu ścięcia się jajek (około 4 - 5 minut). Gotową szakszukę posypujemy świeżą natką pietruszki lub drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Szakszuka świetnie sprawdzi się także na kolację lub obiad. Zamiast świeżego pieczywa możemy podać ją z ryżem lub kaszą bulgur. Do pomidorów możemy dodać także czerwoną paprykę, a natkę pietruszki zastąpić innym ziołami np. świeżą bazylią, tymiankiem lub kolendrą. Próbujcie różnych kombinacji składników i znajdźcie swoje ulubione połączenie! <3

szakszuka z serem

25 komentarzy:

  1. Muszę w końcu zrobić to danie, bo wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco <3 Szakszuka jest pyszna i naprawdę można się w niej zakochać :)

      Usuń
  2. Po świętach zjeść coś innego, wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadłam tego dania, ale od dawna mnie korci, żeby je zrobić. Taka wersja z mozzarellą to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szakszuki jeszcze nie robiłam, chyba z obawy przed nieudaniem. Twoja wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka <3 Wypróbuję na jutrzejsze śniadanie!

    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie!
      Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :D

      Usuń
  6. Szakszuka to smaczny pomysł na śniadanie. Z mozzarellą jeszcze nie robiłam, przy okazji wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Uwielbiamy, gdy ser tak pysznie się w niej ciągnie :D

      Usuń
  7. Naprawdę super smak. Pierwszy raz to jadłem i było warto :)

    OdpowiedzUsuń