2021-11-07

Pierogi ruskie

Od dłużnego czasu miałam ochotę na domowe pierogi. Najbardziej lubię te z wyrazistym, pieprznym farszem, okraszone smażoną cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany. Wolę je jeść niż lepić, ale czego się nie robi dla prawdziwego domowego smaku! :). Takie połącznie zawsze przypomina mi cudowne smaki dzieciństwa. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto bez dodatku jajka, które jest delikatne i elastyczne oraz zdecydowanie ułatwia lepienie. 

Pierogi ruskie

Potrzebne składniki
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 280 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli

FARSZ
- 500 g ziemniaków
- 400 g białego twarogu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojoną cebulkę rumienimy na maśle. Twaróg kruszymy i dodajemy do ostudzonych ziemniaków. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.  
KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę*, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką. 

* Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 - 3 minuty aż delikatnie ostygnie.
KROK 3. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
KROK 4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Podajemy okraszone cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.

pierogi ruskie

44 komentarze:

  1. Oj tak! Ruskie to moje ulubione pierogi!A Twoje Kasiu jaką uroczą falbankę mają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszyscy je uwielbiają, tylko żeby je zjeść, niestety trzeba się za nie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Zabierałam się za nie już trochę ;)
      Kocham je jeść, ale nie lubię lepić :)

      Usuń
  3. Ruskie zawsze pyszne :) klasyka która nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi ruskie to moje ulubione danie <3
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. oj robienie pierogów to pracochłonne zajęcie, ale satysfakcja jaka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Efekt wynagradza czas poświęcony na lepienie :D

      Usuń
  6. Dopóki nie wyprowadziłam się z domu, to nie znałam smaku tych pierogów, a przecież są genialne! Na pewno kiedyś zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierogi to jest to :) chociaż ja akurat zjadłabym z kapustą.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi ruskie ulubione, robię bardzo często. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie ♡
    Mmm pierożki, to co lubię :) Uwielbiam pierogi w każdej wersji ale ruskie, to klasyka! Zawsze dobrze sprawdzi się na obiad i nie tylko :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Cudowne smaki dzieciństwa, które nigdy się nie nudzą :)

      Usuń
  10. I love dumplings!
    Yours look so sumptuous.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepsze, najsmaczniejsze i najukochańsze pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Farsz prosty, wspaniały, taki jak lubię najbardziej. Nigdy nie robiłam ciasta na pierogi dodając wrzątku, szybciej uwalnia się gluten, czy też ma to jeszcze inny skutek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 - 3 minuty aż delikatnie ostygnie. Ciepła woda sprawia, że ciasto staje się bardziej miękkie i elastyczne, a lepienie jest dużo łatwiejsze :)

      Usuń
  13. Super przepis na farsz . Ależ mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudownie wyglądają, aż ślinka leci :) Mogłabym takie pierogi jeść codziennie, gdyby tylko je ktoś dla mnie kleił ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :D Kocham jeść pierogi, ale nie lubię ich lepić ;)

      Usuń
  15. Z przepisu na pewno wiele osób chętnie skorzysta :D Pierogi lubię pod każdą postacią :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie w rodzinnym domu nigdy nie jadło się pierogów ruskich i poznałam je dopiero z 3 lata temu. Od tego czasu to moje ulubione pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam <3
      Kocham wszystkie pierogi :D :D

      Usuń