2021-11-11

Ciasto marchewkowo - kokosowe

Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe z masą kokosową na bazie serków homogenizowanych. To deser, który rozpływa się w ustach i cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie smakuje w towarzystwie cappuccino, latte lub kakao. Gorąco polecam :)
Ciasto marchewkowo - kokosowe
Potrzebne składniki 

CIASTO MARCHEWKOWE
- 400 g startej marchewki 
- 2 szklanki mąki 
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g musu owocowego*
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 5 małych jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- szczypta soli 
+ wiórki do posypania

MASA KOKOSOWA
- 300 g naturalnego serka homogenizowanego
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki aromatu kokosowego

* użyłam musu jabłko - mango (świetnie sprawdzi się też sam jabłkowy)

 Przygotowanie

KROK 1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą i puszystą masę, a następnie dolewamy stopniowo olej. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, mus owocowy oraz wiórki kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy za pomocą łyżki. 
KROK 2. Ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół). Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). 

KROK 3. Po upieczeniu ciasto studzimy i przystępujemy do przygotowania masy kokosowej. Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy serek homogenizowany oraz aromat kokosowy i miksujemy na małych obrotach na jednolitą i puszystą masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

KROK 4. Ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Na spód wykładamy 3/4 masy kokosowej, równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch cienko smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto marchewkowo - kokosowe

24 komentarze:

  1. Witam serdecznie ♡
    Wspaniały przepis, ciasto wygląda cudownie i na pewno smakuje obłędnie :) Uwielbiam takie smakołyki, sama chętnie piekę :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasto marchewkowe. Wersji z kokosem
    jeszcze nie próbowałam. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie idealna kompozycja i jaka zdrowa, smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Wersji z kokosem nie znałam. Zaciekawiło mnie. Na pewno niebawem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O wow! jakie super ciacho! jeszcze takiego nie widziałam :)zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje podniebienie byłoby zachwycone 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu mistrzoskie ciasto. Idealne na każdą okazję, na święta także:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za przepis. Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrego ciasta marchewkowego. Rodzina zachwycona. Pozdrawiam Ania :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto marchewkowe, super pomysł z masą kokosową:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie wyglada, szczegolnie ta kremowa polewa...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto marchewkowe jak i kokos uwielbiam, wiec połączenie musi być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń