2021-10-28

Placuszki z cukinii i białego sera

Przepis na szybkie, pożywne i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i białego sera. Świetnie smakują z dodatkiem jogurtu greckiego, kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym.
Placuszki z cukinii i białego sera
Potrzebne składniki

- 300 g cukinii
- 250 g białego sera
- 1 mała cebula
- mały pęczek koperku
- 5 dużych łyżek mąki
- 2 małe jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. 

KROK 2. Cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ser biały rozgniatamy widelcem i dodajemy do cukinii. Do miski dodajemy także posiekany koperek, jajka oraz mąkę i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym. 
Placuszki z cukinii i białego sera

34 komentarze:

  1. Oj jadłabym, mąż niekoniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na placki z cukinii z nietypowym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis może w końcu mi wyjdą placki . Spróbuje Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. O takiej wersji placuszków z cukinii nie slyszalam. Kiedyś robiłam na drożdżach placuszki z cukinii. Twoja wersja Kasia jest bardzo intrygująca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :)
      Ja nie próbowałam tych na drożdżach. Chętnie spróbuję :D

      Usuń
  5. Placki z cukinii jadłam, ale bez białego sera. Są pyszne. Chętnie wypróbuję inną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zjadłabym takie placuszki :D Super przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. takie placuszki muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne połączenie :) Bardzo lubię cukinię, ale ser u mnie zawsze był dodatkiem. Na pewno wypróbuję Twój pomysł na dodanie sera do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam, nie ma lepszych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne i przy tym zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń