24 października 2021

Kopytka z koperkiem

Kopytka z dodatkiem świeżego koperku i pieprzu to pyszny dodatek do obiadu, który możemy serwować polane roztopionym masłem lub w towarzystwie rozmaitych sosów oraz gulaszów. Domowe kopytka są najlepsze, ponieważ są niezwykle miękkie i delikatne. Są proste w przygotowaniu, ale te najsmaczniejsze wychodzą z ziemniaków o miękkim i sypkim miąższu oraz dodaniu odpowiedniej ilości mąki. Ich smak zawsze przynosi mi miłe wspomnienia i przypomina cudowną kuchnię mojej Babci.  
kopytka z koperkiem

Potrzebne składniki

- 1 kg ziemniaków (obranych) 
- około 220 g mąki 
- 1 jajko 
- pęczek świeżego koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- szczypta kurkumy

Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.  
KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki. Na środek wbijamy jajko, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kurkumy oraz posiekany koperek. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto *. 
* Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze. 

 ** Przy mniej mączystych ziemniakach warto dodać do ciasta 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy lekko stężeją, polewamy je roztopionym masłem, które zapobiegnie ich sklejaniu oraz nada jeszcze lepszego smaku.
Kopytka z koperkiem

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam kopytka! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Za kopytkami zbytnio nie przepadam, ale na pewno ten przepis przyda się wielu osobą :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam odwrotnie ;) Uwielbiam od zawsze i to w każdym wydaniu :)

      Usuń
  3. Kopytka uwielbiam, a te z koperkiem to już bajka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopytka są dobre na wszystko, a w takiej wersji to już autentyczny wypas😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Kopytek z koperkiem jeszcze nie jadłam. Muszę je w ten sposób przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kopytka bardzo lubie i częśto robię, ale jakos nie pomyślałam żeby dodac do nich koperek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco :) Koperek nadaje im świeżości i pysznego smaku :)

      Usuń