2021-10-22

Sałatka z awokado, mozzarellą i szynką parmeńską

Pyszna, kolorowa i pożywna sałatka z awokado, mozzarellą i szynką parmeńską otulona miodowym sosem winegret. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek do pracy lub szkoły, który możemy zapakować do lunch boxa.
sałatka z awokado
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 80 g mieszanki młodych listków
- 1 awokado hass
- 1 żółty pomidor
- 10 pomidorków daktylowych
- 125 g kulek mini mozzarelli 
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- 30 g kiełków lucerny

SOS WINEGRET
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- sól i pieprz  do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w półplasterki*. Na talerzach układamy mix młodych listków, kulki mozzarelli, pokrojone pomidory, plastry awokado oraz szynkę parmeńską.

* Jeśli zamierzamy przygotować sałatkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, to skropmy obrane awokado sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec jego ściemnieniu.

KROK 2. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ją kiełkami lucerny. Sałatkę serwujemy ze świeżym pieczywem.
sałatka z awokado
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją. 

12 komentarzy: