16 października 2021

Risotto z groszkiem cukrowym i miętą

Połączenie słonej, słodkiej i miętowej nuty w risotto tworzy niezwykle zgraną i pyszną całość. Koniecznie musicie go spróbować! Do jego przygotowania użyłam słodkiego, półmusującego wina, delikatnego sera Dziugas, świeżej mięty oraz groszku cukrowego, który bardzo często gości w mojej kuchni. Groszek cukrowy to cenne źródło białka, witamin z grupy B, a także A, E, K i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny. I co najważniejsze - jest pyszny! :D

Risotto z groszkiem cukrowym i miętą
Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 2 garści groszku cukrowego
- 2 cebule szalotki
- 2 gałązki świeżej mięty
- 600 ml bulionu
- 1/3 szklanki półmusującego słodkiego wina
- 2 łyżki startego sera Dziugas Delicate
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- duża szczypta mielonej kurkumy
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy półmusującym winem*, a gdy alkohol odparuje, podlewamy go partiami bulionem wymieszanym ze szczyptą kurkumy.

* Wystarczy 1/3 szklanki, aby nadać głębi smaku ziarnom ryżu. Większa ilość słodkiego wina mogłaby zdominować smak potrawy.

KROK 2. W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Przed gotowaniem groszek pozbawiamy włókien i twardszych końcówek. Groszek gotujemy al dente przez około 3 minuty. 

KROK 3. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję to dodajemy do niego ugotowany groszek*. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty ser Dziugas, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.
* Groszek możemy dodać w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki (najlepiej przed gotowaniem).
Risotto z groszkiem cukrowym i miętą

24 komentarze:

  1. Pycha. Super przepis. Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bomba energetyczna! W sam raz na chłodniejsze dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda. Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne danie :) trochę jak wiosna jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks yum! Thanks for this recipe.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niezwykle smakowicie. Aż muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks so appetizing, I'm sure it tastes good too.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię risotto ale takiej wersji jeszcze nie jadłam :) muszę nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To plan na dzisiejszy obiad - wrócę z opinią mi wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że zasmakuje Ci to połączenie :)

      Usuń