2021-05-31

Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

Dzisiaj propozycja dla miłośników naleśników i tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Naleśniki z białej mąki gryczanej świetnie sprawdzą się na pożywne śniadanie, obiad lub deser. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo zdrowe. Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny, jest cennym źródłem białka, błotnika oraz magnezu, który poprawia trawienie i wspomaga regenerację mięśni. Znajdziemy w niej także fosfor, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B.

Naleśniki gryczane (bezglutenowe)
Potrzebne składniki

- 1 szklanka białej mąki gryczanej bezglutenowej
- 1 szklaka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 3 małe jajka
- 3 łyżki roztopionego masła*
- 1 łyżka miodu gryczanego
- szczypta soli
* Masło możemy zastąpić olejem. Świetnie sprawdzi się olej rzepakowy lub kokosowy.
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i roztopione masło, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę miodu. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują z twarożkiem i świeżymi owocami.
Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

12 komentarzy:

  1. Zdrowsza wersja naleśnika :) Z mąki gryczanej jeszcze nie robiłam, ale znam smak naleśników z dodatkiem mąki ryżowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Polecam gorąco naleśniki z mąki gryczanej białej oraz pełnoziarnistej. Wtedy są bardziej wyraziste w smaku i lekko orzechowe :)

      Usuń
  2. Sporo jajek, czy to wymagania pod tę konkretną mąkę, czy po prostu takie naleśniczki lubisz? Wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam 3 malutkie jajka, ale spokojnie można dodać 2 normalnej wielkości. Mąka gryczana jest pozbawiona glutenu, więc nie zachowuje tej lepkości i sprężystości. Jajka pozwalają zachować odpowiednią formę naleśnikom :) A same jajka kocham! :D

      Usuń
  3. Wyglądają tak aż ślinka leci. Ja z gryczanej mąki jeszcze nic nie robiłam. Jestem ostatnio fanką orkiszowej mąki, chociaż zdaję sobie sprawę że nie jest bezglutenowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Bardzo lubię mąkę orkiszową. Mam nadzieję, że już niedługo będę mogła powrócić do normalnej diety, bo stęskniłam się bardzo za glutenem :D

      Usuń
  4. Uwielbiam naleśniki. Mogłabym je jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń