2021-06-02

Izotonik arbuzowy

Przepis na niezwykle pyszny, zdrowy i naturalny izotonik, który przygotujemy w kilka chwil. Arbuz jest niskokalorycznym owocem, który w 92 % składa się z wody, ale w swoim składzie niesie cenne wartości odżywcze tj. potas, magnez, wapń, antyoksydanty oraz witaminę A i C. Szybko i naturalnie zaopatruje nasz organizm w elektrolity. Zawiera także cenny aminokwas - cytrulinę, która rozszerza światło naczyń krwionośnych, co powoduje zwiększenie objętości mięśni w trakcie treningu. Cytrulina wspomaga również regenerację mięśni oraz pozwala na bardziej intensywny wysiłek.
izotonik arbuzowy
Potrzebne składniki

- 400 g miąższu z arbuza
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka miodu lipowego*
- duża szczypta soli
* Miód możemy zastąpić także syropem klonowym, daktylowym lub z agawy.
Przygotowanie
Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i przekładamy do miksera. Następnie dolewamy wodę mineralną, sok wyciśnięty z jednej limonki, dużą szczyptę soli oraz miód lipowy i miksujemy przez chwilę dla dobrego połączenia składników.
Napój najlepiej smakuje schodzony.
Izotonik arbuzowy

Dobrego dnia! :)

12 komentarzy:

  1. W gorące dni taki izotonik arbuzowy będzie idealny :D
    Z przepisu chętnie skorzystam :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, myślę że zrobię go przy okazji cieplejszych dni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam!
      W ciepłe dni idealnie gasi pragnienie i dobrze nawadnia :)

      Usuń
  3. Matko! Jaki on jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Uwielbiam arbuza i jedyna rzecz, która mnie w nim denerwuje to pestki! W takim drineczku pestek już nie ma, więc tym bardziej chętnie się skuszę i przy okazji zrobię :)) Samo zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń