2021-05-16

Młoda kapusta z kiełbasą i pieczarkami

Wiosna przynosi smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza i przypomina nam cudowne smaki dzieciństwa. Dziś na obiad polecam ją w wersji bezglutenowej z dodatkiem mąki ryżowej, świeżego kopru oraz śmietanki. Uwielbiam młodą kapustę z brązowymi pieczarkami i drobiową kiełbasą, ale można przygotować ją także w wersji wegetariańskiej, rezygnując z dodatku mięsa. W obu wersjach jest równie pyszna :) 
Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem
Potrzebne składniki

- 1 główka młodej kapusty 
- 200 g drobiowej kiełbasy
- 5 brązowych pieczarek 
- 0,5 szklanki wody
- 1 cebula biała 
- 5 łyżek śmietanki
- 1 pęczek koperku 
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- 2 łyżeczki erytrytolu 
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki, płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami erytrytolu. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania. 

KROK 2. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów. 

KROK 3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy drobiową kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz z 0,5 łyżeczki majeranku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.

KROK 4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę ryżową, a następnie śmietankę. Powstałą mieszankę dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem
Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem.
Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem

20 komentarzy:

  1. Takie obiady lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, taki unowocześniony bigos na letni obiad. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiad :) zawsze czekam na młodą kapustę z utęsknieniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja również zawsze czekałam na młodą kapustę, bo jest najsmaczniejsza :)

      Usuń
  4. Oj, nie pogardziłabym taką kapustką...

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny obiadek, same pyszności na talerzu. Chyba nie robiłam nigdy młodej kapusty z pieczarkami, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny zestaw obiadowy, taka kapusta o tej porze roku zdecydowanie najlepiej smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak kapusty jeszcze nie robiłam, ale zapowiada się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. młoda kapusta jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń