2021-05-10

Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

Trwa sezon na grilla oraz na czosnek niedźwiedzi, który doda wyrazistego smaku i cudownego aromatu daniom przygotowanym na ruszcie. Dzisiaj zapraszam na pyszne, lekkie i soczyste kotleciki mielone z piersi kurczaka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kotleciki grillowane są na patyczkach do szaszłyków, co jest wygodnym sposobem ich przygotowania oraz świetną propozycją podania podczas spotkań na świeżym powietrzu. 
Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

Potrzebne składniki

- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cebula szalotka
- 5 liści czosnku niedźwiedziego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka zimnej wody
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a szalotkę i czosnek niedźwiedzi drobno siekamy. Mięso dobrze wyrabiamy z łyżką zimnej wody do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki tartej. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Do mięsa dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi i szalotkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
 
KROK 2. Małe porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm, a w ich środek wbijamy patyczek do szaszłyków. Przekładamy je na dobrze rozgrzany ruszt lub patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony. 
Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

Jako dodatek do dań z grilla polecam pesto przygotowane z czosnku niedźwiedziego nazywanego także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Jest to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, selen, a także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na naszą skórę, włosy i paznokcie, które stają się mocniejsze i piękniejsze. 
pesto z czosnku niedźwiedziego

Przepis na pesto znajdziecie tutaj:

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

23 komentarze:

  1. W weekend planujemy grilla więc przepis chętnie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekki i pyszny obiadek, moje klimaty:) pyszna propozycja Kasiu!

    OdpowiedzUsuń
  3. no chyba wypróbuję ten przepis <3 już nie mogę się doczekać, aż odpalimy grilla :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby jadło mięso to zaraz bym zrobiła, bo piękne to wyglada . A tak zapisze sobie ten przepis jak będę mieć mięsożernych gości

    OdpowiedzUsuń
  5. Raju, jakie pyszności! Uwielbiam czosnek niedźwiedzi, najbardziej taki przywieziony z gór! Kiedyś dostałam dosłownie kilka siatek liści, suszyłam, robiłam pesto, mroziłam, przerabiałam jak się da- nie znudził się wcale! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi i właśnie kilka takich siatek dostałam :)
      Suszy się i mrozi. Pesto również w zapasie :D

      Usuń
  6. Jaki świetny pomysł! Mam spory zapas czosnku niedźwiedziego od Teściów i już wiem co przygotuję w weekend :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Mnie tego talentu brakuje ;/

      Usuń
    2. Czasami wena jest potrzebna... U mnie raz jest jej wiele, a czasami jej po prostu brakuje.

      Usuń
  8. Pyszności :)

    https://artidotum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentuje, ale poproszę opcję vege 😛🧐

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Jest i nowy przepis w wersji wege - zapraszam :)

      Usuń
  10. Świetny pomysł na grilla, prosty i efektowny :)

    OdpowiedzUsuń