2021-04-28

Bezglutenowy chlebek gryczany

Przepis na pyszny i pożywny chlebek bezglutenowy z pełnoziarnistej mąki gryczanej z dodatkiem ziaren słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni i nasion chia. Chlebek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W środku jest delikatny i wilgotny oraz wspaniały w smaku. To doskonała i zdrowa alternatywna dla pakowanego pieczywa bezglutenowego, które obok braku glutenu zawiera mnóstwo konserwantów i poprawiaczy smaków. Dla mnie takie pieczywo jest zawsze mdłe, suche i niesmaczne. Domowy chlebek jest zupełnie inny. Sami się o tym przekonajcie! :)

Bezglutenowy chlebek gryczany
Potrzebne składniki

CHLEB
- 500 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 550 ml ciepłej wody
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli

DODATKI DO POSYPANIA
- ziarna słonecznika 
- ziarna siemienia lnianego

PRZYGOTOWANIE FORMY
- masło 
- bezglutenowe płatki owsiane 
- wiórki kokosowe

Przygotowanie
KROK 1. Mąkę gryczaną wsypujemy do dużej plastikowej miski, dodajemy suche drożdże, cukier trzcinowy, sól i wszystkie ziarna. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i dolewamy ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę i ponownie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto jest dość rzadkie. Miskę z nim przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. 
KROK 2. Po tym czasie formę smarujemy masłem i obsypujemy ją drobno pokruszonymi płatkami owsianymi oraz wiórkami kokosowymi*, wlewamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika obsypujemy wierzch ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. 

* Formę możemy obsypać także bezglutenowymi otrębami owsianymi. Polecam jednak płatki oraz wiórki kokosowe, które nadadzą chlebkowi niepowtarzalnego i niesamowitego aromatu.

KROK 3. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 25 minut (w sumie 45 minut) - do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu od razu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.  
Bezglutenowy chlebek gryczany
Chlebek przechowujemy owinięty lnianą ściereczką lub pergaminem. 

30 komentarzy:

  1. Właśnie nastawiłam chlebuś otrębowy, a Twój będzie następny w kolejny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) A ja chętnie spróbuję otrębowego chlebka :)

      Usuń
  2. Jak pysznie to wygląda! Spróbuję z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale przepysznie wygląda, muszę wypróbować twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam piec domowe chleby, ciekawe jak smakowałby ten z Twojego przepisu. Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest bardzo bogaty w smaku dzięki mące gryczanej, a do tego wilgotny, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Gryka ma swój niepowtarzalny smak :)

      Usuń
  6. Prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie ♡
    Chlebek wygląda cudownie, na pewno smakuje obłędnie :) Uwielbiam własnoręcznie wypiekane pieczywo, idealne na śniadanie. Dzień w tedy staje się lepszy :) Super przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też najbardziej lubię domowe pieczywo oraz jego piękny zapach, który wypełnia cały dom :)

      Usuń
  8. Cudowny chlebek, muszę taki zrobić ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda jak z profesjonalnej piekarni. Ma taki głęboki kolor. Samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mąka gryczana ma piękny kolor i niesamowity smak :)

      Usuń
  10. Ja tam gluten lubię :) ale chlebek wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię ;) Tymczasowo jestem na diecie bezglutenowej :)

      Usuń
  11. Przepis wygląda na bardzo prosty :) takie właśnie lubię

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, this looks so yummy and healthy too!

    OdpowiedzUsuń