2018-04-24

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi, nazywany także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, a także selen oraz sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy, skórę i paznokcie. Polecam na zdrowie! :)
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Potrzebne składniki

- 2 spore garści liści czosnku niedźwiedziego
- 50 g migdałów
- 50 g parmezanu
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku, a następnie studzimy. Ostudzone migdały rozbijamy w moździerzu lub miksujemy w rozdrabniaczu. Liście czosnku niedźwiedziego siekamy na mniejsze kawałki, a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
KROK 2. Wszystkie składniki przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego połączenia, ale nie całkowitego rozdrobnienia. Pesto doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu oraz solą do smaku.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także mięs, ryb i pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do pieczywa. 
Pamiętajmy, że w Polsce czosnek niedźwiedzi jest rośliną objętą częściową ochroną. Możliwość jego zbierania jest ograniczona przepisami, a za ich łamanie grozi grzywna. Bez zezwolenia nie można go zbierać w lasach, ale można uprawiać go na działce, sadzić na balkonie lub zakupić u zaprzyjaźnionych sprzedawców. 
Często czosnek mylony jest z liśćmi konwalii, które są trujące. W czosnku jadalne są listki, natomiast jego kwiaty nie nadają się do spożycia.  
Tymczasem zachęcam Was do przygotowania pesto. Mam nadzieję, że i Wy zostaniecie oczarowani intensywnym smakiem i aromatem czosnku niedźwiedziego
Pesto z czosnku niedźwiedziego

18 komentarzy:

  1. Super, makaron z takim pesto musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Potwierdzam. Już niedługo zaprezentuję danie z jego wykorzystaniem :)

      Usuń
  2. Zawsze ślinka mi cieknie, jak patrzę na takie smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też już zrobiłam :) Ale Twoja wersja jest bardzo ciekawa, z tym serem i migdałami, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za czosnkiem nie przepadam, ale kolorek jest bardzo zachęcający ^_^ Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda. Trzeba zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż wstyd się przyznać, że nie jadłyśmy nigdy świeżego czosnku niedźwiedziego :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! :) Jest bardzo zdrowy i smaczny, zawiera wiele olejków eterycznych. Teraz trwa na niego sezon :)

      Usuń
  7. Cudowny kolorek :) na pewno smakuje rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń