2020-10-29

Kopytka dyniowe

Uwielbiam kopytka i wszystkie ich nietuzinkowe odmiany. Sezon na dynię w pełni, dlatego wykorzystałam ją do przygotowania pysznych kopytek, które możemy podawać w wersji wytrawnej, jak również na słodko. 
kopytka dyniowe
Kopytka przygotowałam z puree z dyni Hokkaido oraz z gotowanych ziemniaków, które nadały ciastu odpowiednią formę i konsystencję. Samo puree z dyni jest zbyt wodniste, dlatego dodatek ziemniaków zdecydowanie ułatwia nam przygotowanie kopytek.

Potrzebne składniki 

- 500 g ziemniaków

- 350 g puree z dyni Hokkaido

- 200 g mąki pszennej

- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 jajko

- 0,5 łyżeczki kurkumy

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Na początku przygotowujemy puree z dyni Hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*. 

* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Ja swój mus przygotowałam z części obranych, a części nie obranych kawałków. Skórka dodaje intensywniejszego smaku i zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta to zmiksujmy ją bez skórki, jeśli natomiast miąższ jest wodnisty to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.

KROK 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz puree z dyni. Na środek wbijamy jajko, dodajemy kurkumę, sól oraz pieprz do smaku  i zagniatamy wszystko na jednolite ciasto *

* Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, podsypmy je mąką.

KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy ociekną z wody, polewamy je odrobiną oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały.

kopytka dyniowe

Kopytka możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do wszelkiego rodzaju sosów i gulaszów. Kopytka sprawdzą się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej np. posypane cukrem lub z dodatkiem świeżych owoców.

kopytka dyniowe

Życzę smacznego! :)

25 komentarzy:

  1. O jakie pyszności, z chęcią zjadłabym takie kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kopytka z dyni, wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis na dynię wygląda pysznie. Jest idealnie żółty, więc też chcę to zrobić od razu. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :) trzeba w pełni wykorzystać sezon na dynię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) Bardzo lubię ten sezon i korzystam :)
      Dzisiaj serniczek dyniowy :D

      Usuń
  5. kopytka dyniowe? to brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam kopytek. Twoje prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis! już tak dawno ich nie jadlam. Dyniowe czuje, ze super beda smakowac <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam wersję dyniową kopytek :D

      Usuń
  8. Wow, świetny pomysł! Z przyjemnością wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że dynia opanowała Twoją kuchnię i słusznie! To wszechstronne warzywo. Idealne do dań na słono i słodko! Yumi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :D Ostatnio dynia zachęca mnie do kulinarnej twórczości :D

      Usuń
  10. Uwielbiam dynię i kopytka!!! Zapisuje przepis i zmykam na zakupy. Podam je dzisiaj na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń