2020-10-08

Deser z mango, chia i mascarpone

Prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny deser z mango, jogurtem z chia oraz kremowym serkiem mascarpone. To połączenie zachwyci zarówno małych, jak i dużych smakoszy i co najważniejsze - doda mnóstwo dobrej energii :)
Deser z mango, chia  i mascarpone
Potrzebne składniki 

- 1 dojrzałe mango
- 250 g jogurtu naturalnego
- 120 g serka mascarpone
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie
Jogurt naturalny łączymy z miodem i nasionami chia, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego napęcznienia nasion*. Mango obieramy, pozbawiamy pestki i miksujemy na gładki mus. Połowę musu odkładamy do miseczki, a drugą połowę miksujemy z serkiem mascarpone i łyżeczką ksylitolu. W pucharkach układamy kolejno: mus z mascarpone, jogurt z chia i mus z mango. Deser najlepiej smakuje schłodzony. 

* Przez pierwsze 10 minut warto kilka razy przemieszać jogurt, aby nasiona się nie posklejały. 
Deser z mango i chia

deser z mango, chia i mascarpone

Życzę smacznego! :)

22 komentarze:

  1. Ojej, wygląda naprawdę fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chia i mango to moje ulubione połączenie 😍 choć zdecydowanie wolę lżejsza wersję z mlekiem kokosowym 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam wszystkie z dodatkiem mango. Czasami lubię pozwolić sobie na takie "mocniejsze" deserki, bo kocham mascarpone. Teraz można dostać go też w wersji light, więc gorąco polecam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam deserki z mango! :) Wygląda bardzo apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie będzie naszym kolejnym daniem w domu

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie, a do tego ta dobra energia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Deser wygląda zjawiskowo, te kolory do mnie przemawiają :-)

    OdpowiedzUsuń