2020-09-06

Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

Ser halloumi jest idealny na grilla, ponieważ posiada zwartą konsystencję, ale mimo wszystko cechuje się dość dużą elastycznością. Na ciepło jest przepyszny i piszczy pod zębami jak nasz rodzimy oscypek. Dzisiaj zapraszam na połączenie tego tradycyjnego, cypryjskiego sera z sosem z brązowych pieczarek oraz frytkami z batatów. 

grillowany ser halloumi
Potrzebne składniki

- 220 g sera Halloumi

FRYTKI Z BATATÓW
- 2 bataty
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz

SOS PIECZARKOWY
- 250 g brązowych pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz (czarny i biały)
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

KROK 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po odparowaniu wody z pieczarek, zalewamy je odrobiną bulionu, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową i dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki (dodaję ją przez małe sitko, cały czas mieszając sos), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą, czarnym i białym pieprzem.

KROK 3. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Gotowy ser podajemy z sosem pieczarkowym oraz upieczonymi frytkami z batatów. 
Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

Ser Halloumi możemy grillować także na tradycyjnym grillu lub obsmażyć go na zwykłej patelni.

grillowany ser halloumi

32 komentarze:

  1. Jakie fajne połączenie smaków i tak pięknie podane, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ser haloumi to moje niedawne odkrycie! Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Grillowany ser Halloumi jest bardzo smaczny, a z takimi dodatkami na pewno smakuje rewelacyjnie :) Czasami do niego grilluję również paprykę i pomidory.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten ser jest przepyszny! Ostatnio jadłam go w sałatce z malinami i granatem. Chętnie spróbuję Twojej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ser Halloumi :) I do tego jeszcze ten sos pieczarkowy <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! :) To połączenie skradło serducha moim kubkom smakowym :D

      Usuń
  6. Niestety ser Halloumi jest trudny do zdobycia w moim kraju i chciałem zrobić to danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda. Jeśli tylko będziesz miał okazję, musisz go koniecznie spróbować, bo jest pyszny@! :)

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować :)

    https://profashionworld.blogspot.com/2020/08/sukienka-w-cetki-leoparda.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam halumi, ciekawa jestem smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz spróbować :)
      Jest pyszny i piszczy pod zębami jak nasz oscypek :D

      Usuń
  9. Cudowny przepis uwielbiam ten rodzaj sera. Jedynie nie jestem wstanie znieść smaku grzybów czy pieczarek. Ale myślę że sos z pomidorów i dużej ilości świeżej bazylii też by pasował do tego dania. Co myślisz?
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak! Takie połączenie byłoby lżejsze, ale równie pyszne! :D

      Usuń
  10. Ser halloumi skradł moje serce! Jest przepyszny, tak samo jak Twoje danie! Przygotowałam je wczoraj na obiad - smakowało całej rodzince!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne połączenie :), chociaż muszę przyznać, że jeszcze tego sera nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam sera halloumi. Muszę koniecznie spróbować, bo wygląda pysznie 😉

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! Super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię ten ser wiec i w Twojej wersji by mi posmakował

    OdpowiedzUsuń