2020-09-11

Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

Dzisiaj zapraszam na obiad z mielonym kotletem drobiowym w roli głównej. Jego smak i aromat podkreśla dodatek boczku, mozzarelli oraz świeżej bazylii, a delikatnej soczystości dodaje mu cukinia. Bardzo lubię tworzyć takie nietuzinkowe połączenia, których efekt końcowy bardzo cieszy nasze podniebienie. Gorąco polecam :)

Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą
Potrzebne składniki

- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g polędwiczek z kurczaka
- 0,5 małej cukinii
- 1 cebula biała
- 150 g boczku
- 150 g mozzarelli w kawałku
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 0,5 papryczki chilli
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka ketchupu domowego
- bułka tarta (do obtaczania)
- mleko (do namaczania bułki)
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a na koniec odciśniętą cukinię. Wszystko smażymy przez chwilę, a później studzimy. W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.

KROK 2. Mięso z kurczaka mielimy  w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką oraz podsmażonym boczkiem, cebulą i cukinią. Następnie dodajemy ketchup, jajko oraz posiekaną świeżą bazylię i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Ser mozzarella kroimy w kostkę. Kawałek sera układamy na każdej porcji mięsnego farszu i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Kotlety mielone z boczkiem
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu z kaszami lub puree ziemniaczanym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera :)
kotlety mielone z boczkiem i cukinią

Życzę smacznego! :)

25 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany te kotleciki muszą być przepyszne! :) Całość bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego kotlecika to bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na niebanalne kotlety z niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakbym tą kajzerkę zamieniła na mąkę kokosową lub migdałową, było by to też i dozwolone na mojej diecie keto:D ale aż zatęskniłam za mielonym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś zastępowałam bułkę w mielonych ugotowaną kaszą jaglaną. Polecam także takie połączenie :)

      Usuń
  6. Ekstra pomysł. Nigdy nie pomyslałam, żeby do środka mielonych dać mozzarelle ale muszę to wypróbowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Wygląda świetnie! Koniecznie muszę przygotować! Fajna alternatywa dla tradycyjnego mielonego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie brzmi, a jeszcze lepiej wygląda! Muszę kiedyś wypróbować!
    Buziaki, mój blog ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie to obiad idealny :) Lubię takie obiady podawać i lubię to zaskoczenie na twarzy domowników jak kroją np. mięso, a tam niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie połączenie.Pycha!

    OdpowiedzUsuń