2020-08-18

Placki ziemniaczane z kurkumą i peperoni

Placki ziemniaczane to moje ukochane smaki dzieciństwa, do których powracam z kulinarnym sentymentem, ale i wielkim apetytem :D Najbardziej lubię te złociste, o delikatnym środku i chrupką koronką na zewnątrz. Dzisiaj pikantna wersja placków z naturalnym kurkumowym shotem - na wzmocnienie organizmu oraz lepszy metabolizm  :)
placki ziemniaczane najlepsze
Potrzebne składniki

- 800 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka 
- 3 łyżki mąki pszennej 
- 1 łyżka śmietany 
- świeża kurkuma (3 cm kawałek) 
- 1 papryka peperoni *
- sól i pieprz 
- olej do smażenia 

* jeśli jest piekielnie ostra, lepiej dodać mniej :)

Przygotowanie
KROK 1. Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami oraz mąką. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek kurkumy* i pokrojoną drobno paprykę peperoni.
* Świeża kurkuma bardzo silnie barwi, dlatego najlepiej obierać i ścierać ją w rękawiczkach. 
KROK 2. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany*, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru oleju.

* Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego.

placki z kurkumą

Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

placki ziemniaczane z kurkumą

38 komentarzy:

  1. Placki ziemniaczane nawet lubię, ale z kurkumą i peperoni jeszcze nie jadłam :D
    Ciekawy przepis :D Chętnie go wypróbuję :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki ziemniaczane Ala w wersji z kurkuma jeszcze nigdy nie próbowałam :) zdjęcia wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama często robi placki ziemniaczane, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamine są najlepsze <3 Polecam i tę wersję - kurkuma dodaje im smaku i pięknego koloru, a papryka ostrej nutki :)

      Usuń
  4. Dawno nie smażyłam placków ziemniaczanych. Twoje Kasiu wyglądają bardzo apetycznie, aż chce się sięgnąć po taki placuszek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł z tą kurkumą! Też uwielbiam placki ziemniaczane, kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem:) Te wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placki ziemniaczane to jedna z tych potraw, która nigdy się nie nudzi :) Bardzo ciekawa inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Smaki dzieciństwa chyba nigdy się nie znudzą :)

      Usuń
  7. o ja mama mi zawsze robiła takie placki! ;D mega dawno ich nie miałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przypomniały mi się te przetworzone frytki w moim kraju zwane „Perkedek”.
    Po prostu kształt jest okrągły, a nie płaski.

    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, nigdy o takich nie słyszałam :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Robiłam podobne, ale u mnie były z curry i płatkami chili :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na przemycenie kurkumy do diety. Chętnie spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajny pomysł na placki ;) musze kiedyś zrobić

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam w weekend i jestem zachwycona! Genialny smak i aromat!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajna alternatywa dla "tradycyjnych" :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Placki ziemniaczane na ostro bardzo mi smakują.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie pomyślałam, by dodać do placków kurkumy i papryczki. To musi być ciekawe połączenie 😉

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie placki i zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich placuszków jeszcze nie jadłem :))

    OdpowiedzUsuń